Индия и Пакистан бяха близо“ до ядрен пожар“ през февруари

...
Индия и Пакистан бяха близо“ до ядрен пожар“ през февруари
Коментари Харесай

Помпео: Индия и Пакистан бяха пред ядрен конфликт през 2019 г.

Индия и Пакистан бяха „ близо “ до „ нуклеарен пожар “ през февруари 2019 година, пише бившият държавен секретар на Съединени американски щати Майк Помпео в новоиздадените си записки, представени през днешния ден от Би Би Си.

Това се случило, откакто Делхи нанесъл удари против екстремисти на пакистанска територия след офанзива против индийски войски в Кашмир.

Тогава Пакистан съобщи, че е свалил два индийски военни самолета и е завладял водач на изтребител.

Индия и Пакистан претендират за цялостен Кашмир, само че управляват единствено елементи от него.

Индия от дълго време упреква Пакистан, че поддържа сепаратистки бойци в долината на Кашмир - обвиняване, което Исламабад отхвърля. Съседите с нуклеарно оръжие са водили три войни след независимостта от Англия и разделянето през 1947 година Всички като се изключи една бяха за Кашмир.

В " Никога не отстъпвай и инч: Борейки се за Америка, която обичам " (Never Give An Inch: Fighting for the America I Love) Помпео споделя, че „ не счита, че светът не знае какъв брой близо беше съперничеството сред Индия и Пакистан до това да прерасне в нуклеарен пожар през февруари 2019 година “

„ Истината е, че и аз не знам точния отговор; просто знам, че беше прекомерно близо “, написа той.

Помпео споделя, че „ в никакъв случай няма да не помни нощта “, когато бил в Ханой на среща на върха, „ преговаряйки със севернокорейците за нуклеарни оръжия “, когато „ Индия и Пакистан започнаха да се заплашват взаимно по отношение на продължаващия десетилетия спор за северния граничен район Кашмир “.

След офанзивата против индийските войски, в която бяха убити повече от 40 бойци Индия е дала отговор с въздушни удари в Пакистан.

„ Пакистанците смъкнаха аероплан в последвал пердах и държаха индийския водач в плен. “

Помпео написа, че е бил разсънен в Ханой, с цел да приказва с индийски „ сътрудник “, който не посочва.

„ Той смяташе, че пакистанците са почнали да приготвят нуклеарните си оръжия за удар. Той ме осведоми, че Индия обмисля лична ескалация “, пише Помпео. „ Помолих го да не прави нищо и да ни даде минута да уредим нещата. “

Помпео написа, че е почнал да работи с тогавашния консултант по националната сигурност Джон Болтън, който е бил с него в „ дребното предпазено информационно оборудване в нашия хотел “.

Той споделя, че се е свързал с тогавашния шеф на пакистанската войска военачалник Камар Джавед Баджва, „ с който съм се занимавал доста пъти “ и му е споделил това, което „ индийците са му споделили “.

„ Той сподели, че не е правилно. Както може да се чака, той смяташе, че индийците приготвят своите нуклеарни оръжия за разполагане. Отне ни няколко часа – и удивително добра работа на нашите екипи на място в Ню Делхи и Исламабад – да се убеди всяка от страните, че другата не се готви за нуклеарна война ".

„ Никоя друга държава не би направила това, което ние направихме онази нощ, с цел да се избегне ужасяващ излаз “, написа Помпео.

Нито Индия, нито Пакистан са коментирали до момента изказванията му, отбелязва Би Би Си.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР