Индия е най-важният развиващ се пазар за Unilever Още по

...
Индия е най-важният развиващ се пазар за Unilever Още по
Коментари Харесай

Unilever преговаря с GSK за придобиване на ключовия бизнес с храни

Индия е най-важният разрастващ се пазар за Unilever

Още по тематиката
Unilever се отхвърли да мести централата си от Лондон след напън от акционерите

Компанията за потребителски артикули се отхвърли да опрости структурата си
6 окт 2018
Заради спор в Германия " Кауфланд България " изтегля някои артикули на Unіlеvеr

Действията са акт на поддръжка към немската централа, която спря от продажба 480 произведения на световната компания
13 сеп 2018
Unilever желае да опрости структурата си

Компанията ще се откаже от двойното листване, а основен избор на акционерите идващия месец ще дефинира дали колосът ще реалокира централата си в Нидерландия
11 сеп 2018 Британската фармацевтична компания GlaxoSmithKline води договаряния с Unilever за продажбата на своя бизнес с храни Horlicks. Процедурата за събиране на предложения завърши и тя оцени поделението на 4 милиарда $. Unilever е предложил по-добра оферта от съперника Nestle, който се пробва да утвърди водещата си позиция на пазара за топли питиета, настояват източници на Financial Times.

Ценен бизнес

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Coca-Cola също е имала интерес да взе участие в последния рунд на наддаването, който стартира през септември, само че се е отказала, твърди източник, осведомен със обстановката. Цената, която предлага Unilever, не може да бъде оповестена, само че Horlicks, индийският бизнес на GSK, е листнат на борсата в Бомбай с пазарна оценка от 4.2 милиарда $.

Това значи, че делът от 72.5% на GSK коства почти 3 милиарда $, без да се счита възможна надценка при придобиването. Очаква се договорката да включва и листнатия бизнес на GSK в Бангладеш. Ако договорката бъде сполучлива, Unilever ще укрепи позицията си в Индия, която е най-важният разрастващ се пазар за компанията.

Последните придобивания на Unilever бяха свързани най-много с артикули за дома, а не толкоз с храна и питиета, само че това не изключва опцията компанията да заложи на този бранш като основен пазар, написа в своя записка от октомври Андрю Уд, анализатор в Bernstein.

Ключовата Индия

За момента от Unilever отхвърлят коментар по хода на договарянията и какви са възможностите за сключване на договорка. Малцовото мляко Horlicks се предлага в Азия като хранителна добавка за деца с диета и се счита за добра инвестиция за компании, които търсят метод да отговорят на търсенето на здравословни храни.

Повече от 90% от продажбите на Horlicks идват от пазара в Индия, по тази причина и съгласно анализаторите активът съставлява необичаен късмет да се придобие бързо разрастващ се артикул на разрастващ се пазар, където методът на хранене на потребителите се трансформира, тъй като приходът на човек от популацията пораства. Индийският пазар е една пета от размера на този в Китай, макар че има съвсем толкоз огромно население, което допуска огромен капацитет в бъдеще.

Решението на GSK да продаде бизнеса се дължи на целите, които си слага основният изпълнителен шеф на компанията Ема Уолмсли. Една от аргументите за продажбата е това, че английската компания закупи за 13 милиарда $ дял във фармацевтичната Novartis. По-голямата част от продажбите на Horlicks идват от индийската дъщерна компания GlaxoSmithKline Consumer Healthcare. Постъпленията от продажби на хранителни артикули са на стойност към 550 млн. паунда за 2017 година

Миналата година GSK продаде франчайза на Horlicks във Англия, само че продуктът продължава да е най-силен в Индия, където се преглежда като хранителна добавка, потребна за децата, което е надалеч от визията, която имат за него във Англия. На Острова той се приема като напитка преди лягане и се употребява основно от по-възрастни хора.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР