Inditex, най-голямата компания за търговия на дребно с облекло в

...
Inditex, най-голямата компания за търговия на дребно с облекло в
Коментари Харесай

Изкуствен интелект ще прави бързата мода на Zara още по-бърза

Inditex, най-голямата компания за търговия на дребно с облекло в света, която е притежател на веригата Zara, е изправена пред засилващата се конкуренция на по-млади онлайн играчи като Boohoo.com и Missguided. Те основават облекла по-бързо (от дизайна досега на продажба минава едвам седмица) и освежават уеб страниците си всеки ден със стотици нови артикули.

В опит да се задържи на гребена на вълната испанската компания създава нови технологии, сътрудничи си с софтуерни компании и наема гении от стартъп компании.

Успехът или неуспехът на тези старания може да дефинира дали Inditex ще успее да се приспособи към изменящата се среда в търговията с облекло, където се чака Amazon да изпревари Macy`s като най-големия продавач на облекла, който обслужва американците.

В по-широк смисъл това може да покаже също дали моделът за съчетание на онлайн продажби с огромна мрежа от физически магазини може в последна сметка да надделее на пазара на всеобщата мода.

Inditex има иновационно поделение, отпред на което са някогашният телекомуникационен инженер Алехандро Ферер и създателят на стратъп Давид Алайон.

Подразделението тества способи за възстановяване на работата със складовите наличия. То работи дружно с калифорнийската Fetch Robotics, с цел да тества роботи, които да работят в складовете, показва компанията. Подразделението си партнира и с производителя на чипове Intel за основаване на устройства, които могат бързо да мерят размера на облекла в кашони.

Екипът тества технологии, които биха могли да усъвършенстват актив, какъвто съперниците им нямат - физическите магазини. Inditex показва, че вниманието е ориентирано към области като " локационна просветеност ", ултразвукова технология за следене на стъпки в магазините, както и виртуални асистенти, които да оказват помощ на клиентите.

" Локационната просветеност " разрешава на мобилни приложения да минават в режим " в наличност ", когато в магазина влезе клиент, тъй че той да може да локализира стоките и да получи предложения.

Според източник Inditex е създал партньорство и с софтуерни компании като Jetlore, която употребява изкуствен интелект, с цел да предвижда държанието на клиентите, и испанския стартъп за огромни данни El Arte de Medir.

Zara става пионер в концепцията за " бърза мода " през 80-те. Тя е първата компания, създала способ за скоростно пригаждане към изменящите се трендове, като употребява бързи вериги за доставка. Концепцията се основава на произвеждане, покрай централата, с цел да се редуцира времето от началото на дизайна до излагането на стоките в магазините до към три седмици.

Бързорастящите нови компании, които навлизат на пазара, необременени с огромни магазини, обаче откриват производството си още по-близо до дистрибуцията и непрестанно освежават асортимента.

Boohoo, учредена през 2006 година в английския град Манчестър, работи в режим " пробвай и повтори ". При него се създават дребни партиди артикули и се усилва производството на тези от тях, които се продават най-добре.

Над половината от продуктите се вършат във Англия и влизат в продажба две седмици след началото на дизайнерския развой.

Missguided, чиято централа също е в Манчестър, твърди, че може да редуцира това време даже до седмица.

Моделът на Inditex се базира на произвеждане покрай централата й в Галиция, Северна Испания, тъй че поръчките да могат да бъдат разпратени бързо до мрежата й от над 7000 магазина по света. Доставчиците й са най-вече в Испания, Португалия, Турция и Мароко вместо в обичайните центрове за произвеждане в Азия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР