Индикативната стойност на разходите за възстановяване на инфраструктурата в общината

...
Индикативната стойност на разходите за възстановяване на инфраструктурата в общината
Коментари Харесай

Щетите в Мизия за 3 млн. лв.

Индикативната стойност на разноските за възобновяване на инфраструктурата в общината е до 3 млн. лева Вече се прави изложение на вредите и ще се изготвят количествено-стойностни сметки, осведоми районният министър и добави, че средства ще бъдат отпуснати и от Комисията за подкрепяне и възобновяване към Министерския съвет.
Това заяви при визитата си в засегнатия от интензивните превалявания град министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков.
Той дружно с ръководителя на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Светослав Глосов, ревизира на място положението на инфраструктурата в града.
Регионалният министър обърна внимание, че в Мизия от породените от преваляванията кални потоци земна маса са разрушени главно улици.
" От през вчерашния ден подкрепям връзка с кмета, който беше направил нужната организация. Ние се включихме посредством Агенция „ Пътна инфраструктура “, уточни министърът.
" Справихме се незабавно с републиканската инфраструктура и пренасочихме екипи на Областното пътно ръководство към общината. Допълнителни машини, които да се включат в почистването, са изпратени даже от Пловдив ", разяснява Николай Нанков. Той изрече признателност към екипите на АЕЦ Козлодуй, Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ и АПИ, които се включиха в разчистването на потърпевшия град.
В спешен режим ще бъдат изчистени последствията, по-късно започваме с изцяло подсилване на инфраструктурата, съобщи министър Нанков.
Дъждовна канализация ще бъде построена по ул. „ Петко Банков “ в Мизия, защото в този момент съществуващата система не може да поема води с такава активност. Той добави, че се обезпечават спомагателни водоноски, които са нужни за измиване и изчистване на свлечената земна маса, и още няколко машини – така наречен бобкат, които са най-маневрени и ще оказват помощ за почистване на засегнатите улици и възобновяване на настилката.
Николай Нанков заяви, че част от изпълнените възстановителни действия по бент. „ Рогозен 1 “ са компрометирани от преваляванията. Засегнат е основно преливникът. Към момента не може да се даде оценка. Уверението на компанията реализатор - „ Транспортно строителство и възобновяване “ към Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, е, че вредите ще останат за нейна сметка. Предстои да се направи списък, който би трябвало да завърши оптимално бързо, разяснява той.
С кмета на Хайредин уточнихме, че е належащо оптимално бързо да се разпореди на инженеринг ремонта на бент. „ Бързина “, за който има обезпечени към 1 млн. лева от Министерския съвет, осведоми още министърът. Трябва да решим и казуса с Борован, където приказваме за каскадно ситуирани общински язовири. Започнахме изпод нагоре, тъй като това бяха най-компрометираните и най-проблемните уреди, само че въпреки всичко би трябвало да оправим горното течение на каскадата, сподели той.
Хубаво е че влязоха в действие измененията в Закона за водите. Ще търсим подпомагане от регионалния шеф и при нужда – от министъра на стопанската система Емил Караниколов, за язовирите, при чието ръководство кметовете срещат компликации. Министерството на стопанската система ще може освен да ги ръководи, само че посредством държавното дружество към него ще може да ги ремонтира в спешен режим, уточни Николай Нанков. Той добави, че ще бъде обезпечен и финансов запас, тъй че от положителната воля на Община Борован, кмета и общинския съвет зависи оптимално бързо да подхващат дейности по предаване, с цел да може по-късно да се изпълнят аварийно-възстановителни работи по тези язовири, тъй че да се реши в целокупност казусът с течението на река Скът. Принципал на оборудванията сега е общинският съвет. Ако общината не ги съобщи на Министерството на стопанската система, само че продължава да не ги стопанисва добре, могат да бъдат наложени наказания, сподели още Николай Нанков.
Министърът уточни, че с управлението на Община Мизия е коментирана тематиката с терзания на хората за хигиената и осъществяване на стерилизация в града. С кмета очертахме проект от ограничения. Колегите от Регионалната здравна ревизия са разполагаем. Проблем с водата няма, качеството е в нужните правила, няма заливане на помпената станция, заяви той.
Коментирахме също обезпечаването на нов път сред село Крушовица и Липница, което би решило част от казуса със сблъскването на водните течения на р. Скът и каскадните язовири от р. Хайредин. Това ще даде дългогодишен резултат върху цялата обстановка с бъдещи наводнения в района, осведоми районният министър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР