Индексът на демокрацията, чието сумарно изчисление започна през 2006 г.,

...
Индексът на демокрацията, чието сумарно изчисление започна през 2006 г.,
Коментари Харесай

Индексът за демокрация: Къде сме ние

Индексът на демокрацията, чието сумарно пресмятане стартира през 2006 година, дава моментна фотография на положението на демокрацията по света в 165 самостоятелни страни и две територии. Това обгръща съвсем цялото население на света и по-голямата част от страните в света (микродържавите са изключени). Индексът на демокрацията се основава на пет категории: избирателен развой и плурализъм, действие на държавното управление, политическо присъединяване, политическа просвета и цивилен свободи. Въз основа на своите резултати по набор от индикатори в тези категории, всяка страна по-късно се класифицира като един от четирите вида режим: " цялостна народна власт ", " народна власт с дефекти ", " хибриден режим " или " властнически режим ".

Тазгодишното показване на Индекса на демокрацията преглежда положението на световната народна власт през 2022 година Според измерването на демокрацията на Economist Intelligence Unit по описаните нагоре знаци съвсем половината от международното население живее в някакъв тип народна власт (45,3%). Само 8% живеят в " цялостна народна власт " спрямо 8,9% през 2015 година, преди Съединени американски щати да бъдат намалени от " цялостна народна власт " до " народна власт с дефекти " през 2016 година Повече от една трета от международното население живее под властническо ръководство (36,9%), като огромен дял от това се пада на Китай и Русия.

Според показателя на демокрацията за 2022 година 72 от 167-те страни и територии, обхванати от модела, или 43,1% от общия брой, могат да се смятат за демокрации. Броят на " цялостните демокрации " се е нараснал до 24 през 2022 година по отношение на 21 през 2021 година, защото Чили, Франция и Испания още веднъж се причислиха към най-високо класираните страни (тези, които имат резултат над 8,00 от 10). Броят на " демокрациите с дефекти " е намалял с пет до 48 през 2022 година От останалите 95 страни, 59 са " властнически режими ", както и през 2021 година, а 36 са класифицирани като " хибридни режими " по отношение на 34 през миналата година.

Поразително е, че обстановката в две страни, които са дом на повече от 20% от международното население, Китай и Русия, уверено се утежнява през 2022 година Русия записа най-големия спад в света през 2022 година Нейното навлизане в Украйна беше съпроводено от тотални репресии и цензура вкъщи. Русия е надалеч от демокрацията отдавна и в този момент придобива доста от характерностите на тирания. Междувременно до края на 2022 година Китай ужесточи политиката си за нулев коронавирус, употребявайки най-драконовските способи за прекъсване на разпространяването на вируса, затваряйки десетки милиони хора за продължителни интервали, до момента в който митингите избухнаха към края на годината. Опасявайки се повече от разпространяването на всеобщи митинги, в сравнение с от разпространяването на заболяването, китайските управляващи се отхвърлиха от политиката си за нулев коронавирус през декември 2022 година Въпреки това репресивният метод на страната към всички прояви на противоречие не беше отритнат, което докара до по-нататъшен спад на така и така към този момент ниския резултат на страната в Индекса на демокрацията през 2022 година

Сред страните, които бележат прогрес в Индекса отпред е Тайланд, следван от Ангола, Нигер, Черна гора, Гърция, Исландия,Шри Ланка, Албания, Чили и Камбоджа, а максимален спад бележат Русия,Буркина Фасо, Хаити, Ел Салвадор, Тунис, Беларус,Ирак,Йордания, Мексико и Хонконг.

Изследването регистрира впечатляващи демократични триумфи в някои страни, само че също по този начин и някои трагични спадове. Тайланд означи най-голямото изцяло усъвършенстване на резултата през 2022 година, повишавайки общия си резултат от 6,04 през 2021 година на 6,67. Други огромни усъвършенствания бяха Ангола и Нигер, от ниската база в категорията " властнически режим ", и Черна гора и Гърция, които и двете са класифицирани като " демокрации с дефекти ". След като усъвършенства резултата си с 0,41 точки, Гърция към този момент е покрай прекласифициране като " цялостна народна власт ".

България е на 56-то място с резултат 6.53, което е спад с четири места, като страната ни е категоризирана като " народна власт с дефекти ". Начело е Норвегия с резултат 9.81, следвана от Нова Зеландия, Исландия,Швеция и Финландия, а на дъното са Сирия, Централноафриканската република (ЦАР),Северна Корея,Мианмар и Афганистан, където показателят за народна власт е едвам 0.32.

Следва да се означи, че резултатът на България бележи наклонност към спад от 2018 година, когато е бил 7.03, а най-голям този резултат е бил през 2015 година - 7.14 и през 2006 година - 7.10.

На първо място измежду страните, които се показаха зле през 2022 година, е Русия, която бележи най-голямото утежняване на резултата. Резултатът на Русия спадна с 0,96 точки до 2,28 от 3,24 през 2021 година и световното й класиране падна от 124-то (от 167) на 146-о място, покрай дъното на световното класиране. Беларус, чийто президент Александър Лукашенко е тясно обвързван със своя съветски сътрудник, също претърпя внезапен спад в оценката си за показателя на демокрацията. Други страни, които записаха внезапен спад в своите индексни резултати, също от ниска база, включват Буркина Фасо в Западна Африка, където ислямистки протест е довел до загуба на контрола на страната върху големи елементи от територия, разселването на към 1,7 милиона души и гибелта на хиляди. Хаити, най-бедната страна в западното полукълбо, наподобява е в положение на вътрешно раздробяване, защото управляващите са изгубили надзор изцяло. Няколко страни в Латинска Америка, в това число Ел Салвадор и Мексико, записват огромен отрицателни промени в техните резултати през 2022 година В Близкия изток и Северна Африка, районът с най-лоши резултати във връзка с своя безспорен резултат и годишна смяна в резултата, Тунис, Ирак и Йордания внезапно понижават индикаторите си.

В сходство с общата тематика за инерцията и стагнацията, има единствено пет промени на категорията на режима в Индекса на демокрацията за 2022 година, три позитивни и две негативни. По отношение на подобренията, Чили, Франция и Испания се връщат в категорията " цялостна народна власт ", основно заради анулацията на пандемичните ограничения, които накърниха свободите на жителите през интервала 2020-21 година Две страни, Папуа Нова Гвинея и Перу, бяха намалени от класификацията на " народна власт с дефекти " до тази на " хибриден режим ". В резултат на тези промени броят на " цялостните демокрации " се усилва от 21 през 2021 година на 24 през 2022 година, до момента в който броят на " демокрациите с дефекти " пада от 53 на 48, а броят на " хибридните режими " се усилва от 34 на 36. Броят на " властническите режими " остава същият - 59.
 Русия от 90-те - по какъв начин една народна власт може да се самоунищожи
Русия от 90-те - по какъв начин една народна власт може да се самоунищожи

Парадоксално - стремейки се да открият западна народна власт, демократичните съветски елити ще задвижат развой, който ще докара до превръщането на страната в националистическа автокрация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР