Ина Абаджиева (вляво), Росица Паунова-Длъгнекова: Продажбите стартират, но плахо ©

...
Ина Абаджиева (вляво), Росица Паунова-Длъгнекова: Продажбите стартират, но плахо ©
Коментари Харесай

Росица Паунова-Длъгнекова и Ина Абаджиева: Пандемията съвпадна с партньорство и прехвърляне на бизнес задачи към harmonica

Ина Абаджиева (вляво), Росица Паунова-Длъгнекова: Продажбите започват, само че страхливо

© Юлия Лазарова Черният лебед с COVID-19 нахлу в целия свят и удари и колоси, и млади бизнесмени. Потърсихме сполучливи и растящи компании, които сме описвали през годините, с цел да премерим размера на смяната, компликациите и решенията. За идващите изявленията в следващ брой подбрахме компании с друг профил и артикул. Всички се сблъскват с неустановеност, а множеството са с изчезнали доходи.
Семейната компания на сестрите Росица Паунова-Длъгнекова и Ина Абаджиева " РИМ Груп Ко " създава храни с българска маслодайна роза под марката Rosey`s mark. Фирмата е учредена през 2011 година с първична инвестиция 10 хиляди лева лични средства. През пролетта на 2018 година компанията бе класирана измежду 10-те спечелилия на европейския акселератор KATANA и получи безплатно 100 хиляди евро. Дружеството предлага сладка с рози без захар, три типа шоколад с рози и два типа био чай - от сушени рози и от лавандула. Продуктите се създават от български компании с възлагане на поръчки, продават се и в Япония, Англия, Италия, Австрия, Германия, Франция.

Какъв път извървя компанията след външното финансиране?
- Росица : Грантът от 2018 година ни даде опция да ускорим развиването на Rosey`s mark. Въведохме голям брой новости и усъвършенствания, свързани с бизнес развиването ни по това време. Тъй като директната връзка с клиентите и скъсяването на комерсиалната верига постоянно са били измежду задачите ни, тогава инвестирахме забележителна част от средствата в обновяването и развиването на личен канал за онлайн продажби и засилено цифрово наличие. Друг фокус през 2018 година беше стартирането на нови артикули - розовата вода за готвене и питиета и зимен конфитюр с рози и кардамон. Инвестирахме и в индустриална техника за сладката.
Ускореният ритъм на развиване през 2018 година съответства с някои щастливи житейски събития от персонален темперамент - и при мен, и при сестра ми Ина. Новите условия постановиха да преосмислим тактиката за развиване, тъй като усетихме по какъв начин разрастващият се бизнес става по-голям от нас двете. Оперативните ни действия включваха създаване на предписания и нови артикули, основаване на основни партньорства с производители, асортимент и доставяне със първични материали и материали, индустриален надзор, маркетинг, комерсиална активност и дистрибуция - прекалено много действия за дребен екип като нашия. Пътеките, които виждахме през 2019 година, бяха две - скоростно разширение на екипа вътре в компанията или изнасяне на забележителна част от дейностите към други компании. Опитът за бързо създаване на по-голям екип при нас по разнообразни аргументи се оказа неудачен. Така стигнахме до форма на партньорство сред нас и екипа на harmonica ( " Био България " ООД). От февруари тази година взаимната ни работа влезе в дейна фаза, а през март към този момент имахме оперативна подготвеност за търгуване на половината от портфолиото на Rosey`s mark посредством " Био България " като формален дистрибутор. По подигравка на ориста денят, в който обявихме публично това партньорство и новия модел на работа, беше денят, в който оповестиха изключителното състояние. Петък, 13 март.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Защо избрахте harmonica за сътрудник, какви са вероятните плюсове на това съдействие?
- Ина: Първо, моделът на работа при тях е подобен до нашия - създаване на гама от храни и питиета в разнообразни продуктови категории и възлагане на производството на огромна част от тях на външни сътрудници - производители. Второ, доста положителното им позициониране като дистрибутор на биохрани. И трето, само че основно по значимост, тяхната просвета и отношението им към основаването на артикули с водещ претекст качество, непорочност и усет, а не ниска цена. Освен това по размера на бизнеса и съществуването на ефикасен и сработен екип за всички оперативни действия са най-малко няколко години напред в развиването на компанията по отношение на нас. Създателите на harmonica в лицето на Любомир Ноков и Методи Методиев също припознаха сходства и капацитет, с цел да дадем късмет на това партньорство.

До какви промени в организацията на работа докара това неприятно съвпадане на старта на бизнеса с новия сътрудник и оповестяването на изключителното състояние?
- Росица: През последните месеци промени в организацията при нас течаха интензивно по този начин или другояче. Имахме да уточним доста елементи по оперативното действие на партньорството. Накратко, техният екип ще се грижи за организацията на производството и дистрибуцията на продуктите с марка Rosey`s mark, а в наши ръце остават планирането на стратегическото развиване, създаването на нови артикули, маркетингът и комерсиалното промотиране за външни пазари. Съвпадението на събитията по въвеждане на новия работен модел и пандемичната рецесия главно прави задвижването на процесите доста по-бавно от първичните ни настройки. Все отново с общи старания съумяваме, доколкото разрешават въведените ограничавания.

Кои са най-големите компликации пред вас в този момент и по какъв начин ги преодолявате?
- Ина: В момента сме изправени пред спомагателни усложнения, свързани със доставяне със първични материали и материали, произвеждане и по-голяма нерешителност в потребителско търсене. Нашите артикули несъмнено не са в категорията на базовите храни, наложителни за потребителската кошница, а в тази на профилираните, те са за наслаждение и многообразие. Все още нямаме отговор на въпроса в каква съразмерност ще се търгуват. Картината е доста динамична и променлива седмица за седмица, тъй че сме се ориентирали към превъзмогване на всеки проблем съгласно събитията в кратковременен проект.

С какъв брой са паднали продажбите ви в този момент и има ли нарастване на онлайн продажбите?
- Ина: Трудно е да дадем ясна картина, тъй като на процедура активността ни беше замразена за няколко месеца преди 13 март. В тази връзка продажбите започват, само че страхливо. Продуктите ни към този момент са заредени в по-малко търговски обекти от преди, като са налични и в няколко онлайн магазина. Ще проследим кривата на продажбите най-малко на база тримесечие или шестмесечие.

Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР