Имунната система изпълнява защитна функция в организма. Ако отслабне, домашният

...
Имунната система изпълнява защитна функция в организма. Ако отслабне, домашният
Коментари Харесай

Как да повишим имунитета на котката?

Имунната система извършва защитна функционалност в организма. Ако отслабне, домашният любим става уязвим към резултатите на вирусни и бактериални инфекции. За да предотвратите това, би трябвало да повишите имунитета на котката и да се опитате да го поддържате.

Понякога не можем да разберем за какво имунитетът на котка е намалял. Може да има няколко аргументи:

- Късна имунизация на котето или цялостна липса на ваксинации;

- Неблагоприятни условия за развъждане на животното;

- Наличието на хронични болести при котката;

- Бременност при писаната и кърмене;

- Небалансирана диета;

- Заразяване с котешки паразити;

- Следоперативен период;

- Авитаминоза;

- Пасивен метод на живот.

Имунитетът на котката, както на всяко друго живо създание, е два типа - присъщ и добит. Вроденият имунитет е даден от природата и се предава по завещание. Придобитият се образува през целия живот. Например, котенцата до една година имат мощен имунитет, защото антителата на майка им се получават посредством майчиното мляко. Придобит имунитет се основава и в случай че котката е имала вирус или е била имунизирана с многокомпонентна ваксина.

Как да разберем, че имунитетът на котката е слаб?

Собствениците на котки не постоянно могат да схванат, че имунитетът на домашния любим е намалял. Най-често намаляването на имунитета се следи при котки през есенно-зимния и пролетния интервал. Възможни признаци:

- утежняване на качеството на козината;

- заспалост и апатия;

- намаляване на котката;

- загуба на апетит;

- тайни от лигавиците.

За да има вашата котка мощен имунитет, би трябвало да сте по-внимателни към здравето и и при най-малкото подозрение за утежняване на положението би трябвало да се консултирате с ветеринарен доктор за съвет.

Как да повишим имунитета на котка?

 Как да повишим имунитета на котката?

Ваксинирайте котката навреме.

Ваксинациите образуват мощен имунитет против такива неприятни болести като бяс, хламидия, котешка чума и други. Котенцата стартират да се имунизират след навършване на три месеца, след което след 3-4 седмици процедурата се повтаря. В бъдеще имунизацията се ползва годишно. По-добре е да имате специфичен календар, с цел да проследявате графика на имунизацията. Ваксинирайте котките, като предписание, с многокомпонентни ваксини. Тази процедура би трябвало да се прави единствено върху здрави животни във ветеринарни клиники, с цел да сте сигурни, че ще се употребява първокласен препарат. Много притежатели на котки неправилно имат вяра, че не е належащо да се имунизира животно, което живее непрекъснато в апартамент. Това е неправилно разбиране, защото вирусите са склонни да се откриват върху облеклата и обувките. Така даже домашна котка може да се болести с рискова болест.

Обезпаразитявайте котката.

Третирайте котката против бълхи и кърлежи, както и правете постоянно обезпаразитяване. Една от най-честите аргументи за понижаване на имунитета на котка е инфекцията на тялото с хелминти и бълхи. Обезпаразитяването би трябвало да се прави на всеки три месеца. За това се употребяват специфични препарати, създадени под формата на таблетки, суспензии капки. Като средство за унищожаване на бълхи и кърлежи можете да изберете шампоан, капки, антипаразитна каишка, спрей. Преди да изберете лекарство, не забравяйте да се консултирате с вашия ветеринарен доктор. Той ще ви помогне да изберете лекарството, като се концентрирайте върху здравословното положение, възрастта и телесното тегло на животното.

Хранете котката си единствено с качествена храна.

Имунитетът на котката ще бъде по-нисък, в сравнение с би трябвало, в случай че храненето и не е задоволително уравновесено. Всеки ден животното би трябвало да получава оптималното количество витамини, микро и макро детайли, както и фибри и протеини. Това може да се реализира посредством избор на холистични и суперпремиум класове като храна. Кастрираните котки се нуждаят от профилирана диета. Такива животни са предразположени към висок риск от развиване на затлъстяване, което може да докара до доста понижаване на имунитета. За да избегнете последици, най-хубавото решение би било да прехвърлите котката на специфични храни.

 Как да повишим имунитета на котката?

Поддържайте хигиена.

Вирусите и бактериите доста обичат микрофлората на лигавиците, защото има отлични условия за тяхната витална активност. Основният зложелател на тези микроорганизми е чистотата. Опитайте се да почиствате къщата си по-често и мийте купите на котката си всеки ден. Трябва също по този начин да следите чистотата на ушите и очите, от време на време да ги обработвате със специфични средства и разтвори.

Добавете физическа интензивност.

Активността на котка може да бъде понижена заради естеството на характера, възрастта, както и след кастрация на котката. Физическата интензивност има позитивен резултат върху образуването на имунитета, защото подтиква процесите на възобновяване на кръвта. Опитайте се да играете с вашия домакински любим по-често.

Подпомагайте чревната микрофлора.

Всяко нарушаване на чревната микрофлора води до доста понижаване на имунитета. Тялото на животното става уязвимо към бактериален напредък. Използвайте хранителни добавки за задачата след имунизации, интервенции, лекуване с медикаменти, стрес, промяна на храната на котката, в случай че котката е пила нечиста вода.

Давайте витамини на котката.

Периодично допълвайте диетата на котката с витаминни и минерални комплекси. Въпреки обстоятелството, че множеството специфични храни за котки са уравновесени и съдържат витамини, ветеринарните лекари предлагат да се дават на здрава котка комплекси от потребни субстанции един път годишно. Особено целесъобразно е това да се прави при по-възрастни котки, по време на бременност и лактация, след интервенция или заболяване, по време на интервала на линеене, за дребни котенца.

 Как да повишим имунитета на котката?

Днес ветеринарните аптеки оферират разнообразна селекция от витамини за котки и препарати за повишение на имунитета на котката. Тези комплекси имат характерна функционалност, да вземем за пример подкрепят действието на опорно-двигателния уред или поддържат здравето и хубостта на козината. Необходимо е да изберете лекарството, като се концентрирайте върху възрастта и характерностите на тялото на животното. За да сте по-сигурни в избора си е добре да се консултирате с ветеринарен доктор.

Прилагайте имуномодулатори.

Имуномодулаторите са медикаменти, които покачват имунитета на котките. Те подтикват производството на интерферон и покачват равнището на левкоцитите в кръвта. Благодарение на имуномодулаторите, тялото се опълчва на вирусни и бактериални инфекции. подтикват производството на интерферон и покачват равнището на левкоцитите в кръвта. Въпреки обстоятелството, че медикаментите за повишение на имунитета не повреждат тялото на котката, ветеринарните лекари упорстват, че те би трябвало да се употребяват единствено по предопределение. Ако домашният любим се храни уравновесено и от време на време приема витамини и пребиотици, имунитетът ще бъде висок. По-често имуномодулаторите се предписват, в случай че домашният любим страда от хронично заболяване, като алергия или е хванал зараза. В този случай ветеринарният доктор ще предпише уместно лекарство.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР