Името на Иван Мануков нашумя в публичното пространство през 2009

...
Името на Иван Мануков нашумя в публичното пространство през 2009
Коментари Харесай

Кардиологът, слагал стентове на здрави хора, взимал заплата 30 бона още преди 10 години

Името на Иван Мануков нашумя в общественото пространство през 2009 година, когато се разбра, че той е пловдивчанинът с най-голямо публично заплащане. По това време доктор Мануков бе шеф на Инвазивната кардиология на УМБАЛ "Свети Георги "-Пловдив.

Тогавашното управление на болничното заведение изнесе данни за възнагражденията на лекарите от това поделение. Оказа се, че приходите на водещия експерт са стигали до 30 000 лв. на месец поради скъпите клинични пътеки и огромния брой оперирани, прецизира "Марица ".

След това доктор Иван Мануков мина в УМБАЛ "Пловдив " и сътвори отделението по Инвазивна кардиология.

От управлението на болничното заведение обясниха, че сега се слагат стентове на сърцето по три клинични пътеки. Те са на стойност надлежно 3318 лв., 3430 лв. и 4540 лв.. От тези средства 40% се заплащат на членовете на отделението на Инвазивна кардиология, а не директно за неговия шеф.

Изпълнителният шеф на УМБАЛ "Пловдив " доктор Аргир Аргиров прикани хората да не се подвеждат по оповестените числа какъв брой пари взимат лекарите, защото работели под голямо напрежение и рискували здравето си всекидневно.

Преди да проверява случая с Динко Бобчев в УМБАЛ "Пловдив ", журналистът от Нова телевизия Васил Иванов изнесе данни за това по какъв начин кардиолог от държавната болница в Пазарджик получава 57 000 лв. месечна заплата, поставяйки стентове на огромен брой пациенти, в това число и на здрави.

От медията потвърдиха тези изказвания посредством опит. Сдобиха се с коронарография на здрав човек. Няколко експерти, в това число светилото проф. Генчо Начев, потвърдиха това.

Ден по-късно човек от екипа се направи на пациент и отиде в кабинета на пазарджишкия доктор, носейки диска със същото коронарогра​фско проучване. Две минути по-късно доктор Лазов отсече, че подставеното лице има потребност от стент.

Поставянето на стент на здрав човек съществено поврежда неговото здраве. Освен това по този метод се източва и Здравната каса. Така разяснява случая проф. Генчо Начев.

Той и шефът на НЗОК обясниха, че слагането на стентове на здрави хора се е трансформирало в процедура в цялата страна против близо 5000 лв., които Касата заплаща за процедурата за всеки пациент.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР