Именно Роман Абрамович, милиардерът руски магнат и собственик на футболен

...
Именно Роман Абрамович, милиардерът руски магнат и собственик на футболен
Коментари Харесай

AFP: Абрамович – изненадата в преговорите между Русия и Украйна

Именно Роман Абрамович, милиардерът съветски магнат и притежател на футболен клуб Челси, от дълго време се стреми да откри баланс сред връзките с Кремъл и стила на живот на Запада, написа в AFP в материал, озаглавен „ Абрамович – изненадата в договарянията сред Русия и Украйна “.

Какво правеше на договарянията в Истанбул?

„ Абрамович взе участие в договарянията като член на съветската делегация “, изясни турският президент Реджеп Тайип Ердоган. По думите му наличието на Абрамович демонстрира, че Москва има доверие на олигарха.

Според турския външен министър Мевлют Чавушоглу Роман Абрамович поставя „ откровени “ старания за мир от първите дни на войната. По думите му милиардерът е дал „ позитивен “ принос към дипломатическите старания.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели, че макар че Абрамович не е бил формален член на делегацията, той е взел участие в „ обезпечаването на избрани контакти “ сред съветската и украинската страна, за което е имал утвърждение и от двете страни.

В допълнение към интригата, Wall Street Journal предходната седмица заяви, че Абрамович е пътувал до Киев по-рано през март, с цел да се срещне с президента Владимир Зеленски. Докато беше там, той претърпя хипотетично отравяне, което краткотрайно засегна зрението му.

Другата стана на историята

Анализатори дефинират нахлуването на Русия в Украйна като „ персонално злополучие за Абрамович “, оставяйки го глобен от Европейски Съюз и Обединеното кралство, заставен да продаде Челси и виждайки, че милиарди са заличени от цената на активите му.

Той има всички персонални ползи да види кротичък завършек на спора и вероятно да извърши роля, която би могла да му разреши да си върне благоволението в западните столици, които в миналото го приветстваха толкоз енергично.

Според Александър Баунов, старши помощник в Московския център Карнеги, наличието на Абрамович на договарянията има „ разнообразни вероятни пояснения “, само че може да бъде обвързвано с „ репарации “ при възобновяване на региони, разрушени в Украйна, евентуално благодарение на частни пари.

„ За Абрамович това също е добър късмет да бъде от вярната страна на историята “, добави той.

За критиците обстановката просто разкри действителността, че Абрамович е другарски надъхан към Кремъл олигарх, който съумя да натрупа благосъстоянието си с помощта на тесните връзки с президента Владимир Путин.

Абрамович е „ имал фаворизиран достъп до президента и е поддържал доста положителни връзки с него. Тази връзка с съветския водач му оказа помощ да резервира забележителното си благосъстояние “, съобщи Европейски Съюз предишния месец, когато разгласи наказания против Абрамович и други съветски олигарси поради Украйна.

В възможен опит да не бъдат наранени от наказания, две първокласни суперяхти, благосъстоятелност на Абрамович – над 160-метровата Eclipse и 140-метровата Solaris – акостираха в Турция, която не се причисли към европейските наказания.

PR трик?

Мария Певчих, началник на следствието в антикорупционната фондация на съперника на Кремъл Алексей Навални, разказа Абрамович като „ най-верния и лоялен от олигарсите на Путин “. Тя сподели, че са се възползвали от безмълвно съглашение с Кремъл, с цел да останат надалеч от политиката.

„ Участието му в договарянията ми наподобява на PR трик “, сподели тя.

В неочакван поврат в кариерата, Абрамович служи от 2001 до 2008 година като губернатор на едва обитаемата област Чукотка в далечния североизток на Русия, наливайки личните си пари в един от най-слабо развитите райони на страната.

Абрамович беше съсобственик, дружно с държавното управление, на съветската телевизия Канал 1. Каналът завоюва популярност по време на нашествието с прокремълските си репортажи и с това, че беше обект на митинг в ефир от неудовлетворен публицист, напомня AFP.

Той понижи каузи си до 20% и по-късно продаде тази последна част на съветска държавна банка през март 2019 година

Според списание Forbes, нахлуването в Украйна е довело до понижаване на чистата стойност на Абрамович до 8,3 милиарда $ (7,6 милиарда евро), спрямо съвсем 15 милиарда $ преди началото на нападението.

„ И той евентуално има единствено стеснен достъп до това “, се споделя в него, описвайки нашествието като „ персонално, финансово и в този момент физическо злополучие “ за Абрамович.

Реабилитира се

Известно свенлив от публичността и в никакъв случай не дава изявленията, Абрамович разгласи в рядко персонално изказване на 2 март, че продава футболен клуб Челси, макар че глобите на Обединеното кралство значат, че той не може да завоюва от продажбата.

В деликатно дефинирано изказване, което не съдържаше рецензия към съветската инвазия, тогава той сподели, че ще бъде основана фондация „ в интерес на всички жертви на войната в Украйна “.

„ Най-важното е, че Путин му има вяра. Но Зеленски също може да му се довери “, сподели за Агенция Франс Прес Константин Калъчев, съветски политолог, който в миналото е работил с ръководещата партия.

„ Абрамович би трябвало да се оправдава на Запад. Той желае да резервира статута си на жител на света. Много се колебая, че би желал да се изолира в Русия “, прибавя той.

Превод и редакция: Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР