Имената на новите народни представители вече са ясни. Централната избирателна

Имената на новите народни представители вече са ясни. Централната избирателна ...

ЦИК е получила около 400 жалби за нарушения в изборния ден


Имената на новите народни представители вече са ясни. Централната избирателна комисия публикува окончателния списък с 240-те депутати, избрани след парламентарния вот на 4 април.

Председателят на комисията Александър Андреев съобщи, че ще анализира целия изборен процес и трудностите, с които са се сблъскали и ще внесе в НС доклад с предложения за промени в изборното законодателство.

Анализът на данните показва, че 27% от гласувалите са предпочели машинния вот. Интересното е, че на последните Евроизбори точно толкова - 27% са предпочели машината пред хартиената бюлетина, независимо че тогава машините за гласуване бяха много по-малко.

На заключителната пресконференция от ЦИК обявиха, че в изборния ден са имали известни трудности, но са успели да изпълнят задълженията си.

В изборния ден са подадени около 400 жалби за нарушения. Според председателя на ЦИК съмненията, че тежката епидемична обстановка и сложните изборни книжа ще възпрепятстват обработването на данните в срок, са опровергани."Ние изпълнихме нашите правомощия и нашите задължения, съгласно Изборния кодекс", заяви Александър Андреев - председател на ЦИК.

Прави впечатление, че голямата част от гласуващите са упражнили правото си на глас по традиционния начин с бюлетини, 27% са избрали машината. А проф. Михаил Константинов коменитра в“Денят започва с Георги Любенов” , че сгрешента листа на “Демократична България” във Велико Търново показва защо е ограничено машинното гласуване в Европа.

"Повтарям - няма машинно гласуване. Гласува само гр. Брюксел и селата наоколо машинно. Това е по-малко от 1% от европейското население. И ако там нямаше хартии, изборът във Велико Търново щеше да бъде касиран. Абсолютен срам, слава Богу, че това не се случи", каза проф. Михаил Константинов, председател на УС на "Информационно обслужване".

Снимки: БГНЕС

Източник: bnt.bg