Имайки предвид социологическите изследвания, които не дават голяма преднина на

...
Имайки предвид социологическите изследвания, които не дават голяма преднина на
Коментари Харесай

Ива Лазарова: Политическите субекти пестят средства за предизборна реклама

" Имайки поради социологическите проучвания, които не дават огромна преднина на нито една от партиите и не демонстрират, че ще има и по-висока изборна интензивност, кара политическите субекти да пестят средства за реклама , още повече че се задават и локални избори в края на годината ". Това разяснява пред БНР Ива Лазарова от Института за развиване на обществената среда. Анализ на Института демонстрира, че за 20 дни от предизборната акция са изхарчени общо 1,3 млн. лева без Данък добавена стойност.
В тази акция посланията не са толкоз популяризирани през обичайните медии, партиите и обединенията се обръщат от ден на ден към обществените , добави тя. 
" Няма интерес като че ли към рекламата в медиите към този миг. Вероятно навлизането на обществените медии и видеоклиповете и къси видеа, които се излъчват там, се употребяват като реклама от страна на участниците ".
По думите й все още е най-скъпа рекламата на ГЕРБ-СДС и " Възраждане "
" Те са разходвали малко над 250 хиляди лева за акциите в 40-те медии, които следим. Това не са големи средства спрямо предходни акции ". 
Няма интерес към двете огромни частни малките екрани , регистрира още Лазарова в предаването " Преди всички ". По думите й за първи път от 2014 година насам те заемат задни места
Само партия " Възраждане " беше подписала контракт с Нова телевизия и то за по-малко от 10 хиляди лева, даде образец тя и добави, че " Евроком " за следващ път съставлява огромен интерес.
Ива Лазарова акцентира, че продължава практиката с безвъзмездните контракти . Това може да е още една форма, която да е причина да не се заплаща за реклама, счита тя и добави, че не е ясно защо са тези безплатни контракти.
По думите й участниците в изборите се възползват от безплатните форми
Малко над 500 хиляди лева са средствата за медийни пакети, сподели Лазарова. По думите й тази държавни средства за реклама се разходват. Не излиза наяве обаче договорите, подписани с медиите, дали са платени от медийни пакети, означи тя.
" Продължава устойчивостта на ЦИК да направи обществен указател за разходването на тези средства . Информация може да се получи от стенограмите, само че това става със забавяне ". 
По думите й по-малките партии, които най-вече употребяват медийните си пакети, харесват телевизия " Евроком ", " Възраждане " също. От ГЕРБ обичайно разпределят средствата си по-равномерно - както към " 24 часа " и " Труд ", по този начин и към разнообразни малките екрани и интернет платформи. 
Според нея провокациите са в организрането на работата на изборната администрация :
" Очаква се тази седмица да стартират образованията на секционните изборни комисии. Администрацията е лицето на изборния развой и от нйната съответна работа ще зависи доверието ни към него ".
Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
По обявата работи: Анастасия Крушева БНР подкасти: Поколението Z В центъра на системата
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР