Имаше няколко случая, включително и медийно оповестени, за дублирани или

...
Имаше няколко случая, включително и медийно оповестени, за дублирани или
Коментари Харесай

КЗП провери 1500 хотели и ресторанти по Черноморието от началото на сезона

Имаше няколко случая, в това число и медийно оповестени, за дублирани или анулирани резервации, нелюбезно отношение на хотелиери към своите клиенти, което не трябва да бъде по никакъв метод подценявано, само че това са единични проблеми. Добрата вест е, че контролните органи не откриват основни нарушавания. Това съобщи ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „ Преди всички " по БНР, поканен да разяснява по какъв начин протича досега летният туристически сезон.

При осъществени от началото на сезона над 1500 инспекции в хотели и заведения за хранене по Черноморието в към 8% от случаите са открити друг вид нарушавания.

„ В общата картина, съгласно мен, се следи нещо, което аз съм казвал и в предходни наши срещи - едно усърдие на тези, които дават туристическата услуга, да опитат да създадат оптималното, с цел да може хората, които са отишли в България на море да се върнат следващата година отново. И това би трябвало да бъде огромната цел ", добави той.

„ Освен цените, които като цяло постоянно са били преференциални в България, и отношението се трансформира ", смята Маргаритов. „ Разбира се, някои случаи, които на пръв взор могат да скапват това усещане, не трябва да бъдат подценявани. Ние реализираме инспекции и там, в тези обекти нормално се установяват и административни нарушавания, за което се постановат и наказания. Но общата картина сякаш е добра на този стадий. Вече не срещаме толкоз постоянно това нарушаване, което в предишното беше симптоматика - няма категоризация, не знаете къде отивате. В тези случаи се затварят обектите ", разяснява той.

По думите на Маргаритов сега най-често срещаният проблем е, че „ има категоризация, звездите са доста, само че за жалост някои от услугите, които би трябвало да бъдат налични за такава категория заведение, ги няма. Това е главният проблем, с който хората се обръщат към нас. Те споделят - ние харесахме нещо в интернет, беше доста хубава картинката, беше доста положително повествованието, само че - отивайки на място - откриваме, че огромна част от услугите в СПА центъра не могат да бъдат предоставени, паркингът не е пред хотела, а е през четири директни. Това е нарушаване, за което има глоба ", уточни още той.

Председателят на КЗП обърна внимание, че в случай че ще има в допълнение калкулиране на услуга в сметката на клиента, това би трябвало да бъде оповестено авансово. „ Не може, да вземем за пример да написа картофи три лв. и картофи със сирене три лв., а след това да се окаже, че единствено сиренето е три лв. ", даде образец той. Когато потребителят самичък избира съставките на една храна, също би трябвало да бъде маркирано каква е цената на всяка една от тях.

Маргаритов се ангажира КЗП и функциониращият към нея Европейски потребителски център да окажат подпомагане на неизлетелите през вчерашния ден от Франкфурт български жители с постоянен полет на самолетната компания WIZZ Air да получат заслужено обезщетение. „ Това е един огромен въпрос, който стои от известно време. Може би би трябвало институциите координирано да подхващат някакви дейности по този въпрос, тъй като са всеобщи случаите, в които на летищата се получават закъснения на полети. Може би летищните администрации, самолетните компании, операторите на летищата не могат да смогнат, само че са длъжни да го създадат, тъй като ние си плащаме, с цел да пътуваме. Би трябвало да се положат основни старания за възстановяване на тази услуга ", сподели още Маргаритов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР