Иманяри с багери разкопаха некропол на 1500 години от ранното

...
Иманяри с багери разкопаха некропол на 1500 години от ранното
Коментари Харесай

Иманяри разкопаха некропол на 1500 години


Иманяри с багери разкопаха некропол на 1500 години от ранното Християнство. Той е обект на Националния исторически музей и се намира над село Дъбница.

Некрополът на крепостта „ Свети Архангел “ над село Дъбница е съвсем изцяло погубен. На места иманярските ровове доближават дълбочина над метър, а разкопаният терен е с размерите на малко игрище. Накити няма към този момент, само че има остатъци от керамика и човешки посетители.

Некрополът се намира в труднодостъпна околност, само че въпреки всичко до него се доближава от село Дъбница, само че и по различен път - от село Дебрен.

„ Твърде евентуално е да са намерили дребни украшения - обеци, пръстени от този вид. Понякога може да откриеш такава находка, която да няма паралели, да е една единствена “, сподели Михаил Ваклинов, археолог от НИМ.

Иманярите унищожават културно завещание и исторически артефакти на хиляди години.

„ Дали е резачка, дали е екскаватор се чува доста ясно от прилежащите хълмове и обитаеми места. Трудно има наказване за иманярска активност в нашата страна “, сподели Илия Киров, различен археолог от НИМ.

До момента арестувани за набезите няма.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР