Имаме уникалната възможност да обединим усилията си, за да свържем

...
Имаме уникалната възможност да обединим усилията си, за да свържем
Коментари Харесай

Министър Стойчева: Предприемаческите екосистеми в България и Румъния ще работят за създаването на мрежа от иновационни долини

Имаме неповторимата опция да обединим напъните си, с цел да свържем предприемаческите екосистеми в България и Румъния, тъй че да създадем мрежа от иновационни долини. Партньорство сред България и Румъния може да изведе Източна Европа като водач в областта на нововъведенията и дълбоките технологии. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа на работна среща за партньорства за насърчаване на иновационен потенциал на предприемаческата екосистема в румънския град Клуж-Напока, оповестиха от пресцентъра на Министерството на нововъведенията и растежа.

 Министър Стойчева води делегация от представители на екосистемата и на локалната власт и ще взе участие като преподавател в интернационалния конгрес в града за смисъла на финансовото включване и цифровата промяна. 

 „ Заедно би трябвало да работим за превръщането на района в мотор на нововъведенията и конкурентоспособността на Европа “, съобщи още министър Стойчева. Тя акцентира, че един от главните цели на Министерството на нововъведенията и растежа е точно поддръжката на предприемаческата и стартъп екосистема в България. 

Министър Стойчева организира работна среща и с кмета на Клуж-Напока Емил Бок. Двамата разискаха съдействие сред иновационните долини в България и Румъния и основаването на районни иновационни долини посредством институционална поддръжка, продан на положителни практики и свързване на дейните представители на предприемаческите екосистеми на двете страни.

 „ Доброто съдействие сред нашите страни е от основно значение за развиването на района като дестинация за основаване на високотехнологични нововъведения. Важно е да си сътрудничим, с цел да реализираме систематична смяна, която да основава висока добавена стойност за стопанската система на нашия район “, сподели по време на срещата с Бок министър Стойчева. Министърът показа, че ще работи за задълбочаване на връзките сред България и Румъния в областта на нововъведенията и икономическия напредък с фокус развиването на предприемаческата и стартъп екосистема, както и основаването на нововъведения на основата на научна и развойна активност и взаимоотношението на науката и бизнеса.

По думите на Бок, точно общ метод в нововъведенията и образованието вършат Европа едно по-свързано място с обединен дух, макар разнообразните култури. 

По-късно денем министър Стойчева посети и софтуерния стартъп Lumen, който употребява изкуствен интелект, роботиката и невронауките, с цел да даде благоприятни условия на незрящите. Това е и първият стартъп, подсилен от Европейския съвет за нововъведения. „ Стартъп компанията е образец за потенциал за надълбоко софтуерни нововъведения в Европа. Имаме потребност от повече поддръжка за младите бизнесмени, както и на повече поддръжници на високорисковите инициативи с огромно влияние като това. Вярвам, че сходни стартъпи като този могат да станат посланици на задачата на Европейския съвет за нововъведения (EIC) да влага в дълбоки технологии “, сподели министър Стойчева. Тя уточни, че Lumen е доказателство за потенциала, с който разполага района и който е водещ за развиването на младите бизнесмени както в Румъния, по този начин и в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР