Имаме тежка политическа криза. Нямаме работещ парламент и три пъти ...

Имаме тежка политическа криза. Нямаме работещ парламент и три пъти

Проф. Герджиков: Кризата с коронавируса е поредният провал на служебното правителство

Имаме тежка политическа рецесия. Нямаме работещ парламент и три пъти сме на избори. Това съобщи в излъчването " Говори в този момент " по БНТ претендентът за държавен глава, подсилен от ГЕРБ, проф. Анастас Герджиков.

" Има хора, които сътвориха тези казуси и те би трябвало да си отидат, с цел да излезем от това състояние. Затова е нужно обединяване на партиите, които показват жителите.

" В последните дни всички приказват за обединяване като мен и даже настоящият държавен глава, което по никакъв начин не му отива. Трябва да не създаваш интриги, а консенсус. Това е функцията на един държавен глава. Формалните съвещания са измиване на ръцете. Нужно е да се води разговор ", съобщи ректорът на Софийския университет. 

Проф. Герджиков регистрира, че кризата с ковид е следващият неуспех на служебното държавно управление.

" За 6 месеца нищо не създадоха. Не ни приготвиха за втората вълна и вместо през лятото, в този момент занапред Кацаров обяви, че търсел респиратори. Същото се случи и с имунизацията. Вместо да провеждат това, те изгубиха това време и през лятото паднахме на 1000 имунизации дневно, до момента в който при предходното държавно управление бяха по 30 000 дневно.

Но вместо да регистрира това, Радев упреква предходните ръководещи ", сподели той.  

" Държава, в която има 80% имунизирани, може да го направи, а когато имаме 20%, това значи ново разделения на жителите. Алтернативата локдаун е подправена. Днес пък се оказа, че Кацаров бил прав, съгласно Радев, въпреки, че той щял да търпи политически вреди, само че това не е правилно.

Въвеждането на този документ е тежка принуда при 20% имунизирани. Опитаха се да оправдаят това, като метод да принудят хората да се имунизират, което е още по-страшно. Тоест, тъй като не са ги убедили през лятото да се имунизират, в този момент ще ги принудят. Това ли е методът - камшици и затвор ли ще е идващото, като във Филипините? Или да забранят говоренето против имунизациите? Това ли за тях е демокрацията?, пита се претендентът за държавен глава.

" Аз съм се ваксинирал и приканвам всички да го създадат. Но концепцията да забраниш на някого да приказва, не съм я чувал от 30 години. Това не е народна власт. Бих възстановил щаба и приканвам да се направи това, тъй като няма по какъв начин различен да ръководи рецесията ", обяви проф. Герджиков.  

" Радев дължи отговори за ценовата, политическата, здравната рецесия, а в този момент и за икономическата ", безапелационен бе той.

" Той обяви, че е предложил мярка за стойността на излъчванията и никой не му е обърнал внимание. Говорил с Меркел, която го убеждавала да бъде призната Северна Македония. Но аз мисля, че друго би трябвало да направи един български държавен глава, който има гръбнак и може да отстоява българския интерес.

Първо, не би трябвало да споделя, че имаме казус с стойностите на енергията, тъй като цяла Европа имала. Той би трябвало да седне с тях и дружно да намерят решение по проблема.

" Да стане ясно, че е хубаво да се приказва за зелена договорка, само че на фона на загубите на бизнеса и рецесията с стойностите, е хубаво да се приказва за понижаване на цената на газовите излъчвания. Това би трябвало да се направи и да направи всичко да ги убеди, а не да се връща с празни ръце ", сподели още проф. Анастас Герджиков, написа Novini.bg. 

Източник: petel.bg