Имаме по-добри шансове от Румъния.Драмата с новия завод на “Фолксваген

...
Имаме по-добри шансове от Румъния.Драмата с новия завод на “Фолксваген
Коментари Харесай

“Фолксваген” - България още е в играта

Имаме по-добри шансове от Румъния.

Драмата с новия цех на “Фолксваген ” не стопира. Уж всичко беше ясно още при започване на лятото, сякаш всичко беше конкретизирано и договорът с Турция квалифициран за сключване – само че нищо не се случи. Надзорният съвет всякога отсрочва решението и всякога има нови и нови причини за отсрочване – от човешките права, анулацията на резултатите от локалните избори, през отнемането на независимостта на централната банка, интервенцията в Сирия и така нататък И това надали ще са последните сходни развития.

Когато се прави дълготрайна инвестиция, има нужда от сигурност и резистентност. Неслучайно договорът с Турция се отсрочва тъкмо от надзорния съвет на “Фолксваген ” – там са представителите на акционерите, които тъкмо имат максимален интерес да се грижат за дълготрайния интерес. Изпълнителните шефове идват и си отиват, те повече мислят за краткосрочните финансови индикатори. Надзорът е с по-стратегическа устременост и към този момент очевидно няма нужната убеденост, с цел да подпише контракта. Което дава избрани шансове на България.

Разбира се, други страни от района също желаят да се възползват от обстановката и да привлекат новия авто цех. Румъния незабавно изиска да възобнови договарянията, само че казусът е, че страната няма държавно управление. Коалиционното държавно управление на Виорика Дънчила беше свалено с избор на съмнение, а ново държавно управление към момента няма. В момента даже няма кой да издигне претендент за еврокомисар на Румъния – президентът на страната твърди, че отиващото си държавно управление няма право да номинира еврокомисар, само че самото държавно управление не е според с това тълкувание. Заради неналичието на еврокомисари от Румъния, Франция и Унгария се отсрочи влизането в служба на цялата Европейска комисия. Във всеки случай политическата обстановка в Румъния е комплицирана, което значи, че на този стадий няма кой да води договаряния и да поема дълготрайни задължения при възможни договаряния с “Фолксваген ”. “Фолксваген ” - България още е в играта

От друга страна, “Фолксваген ” е от ден на ден притискан от периоди и няма доста време за нови процедури и нови договаряния. Програмата планува през ноември 2019 година дефинитивно да е определена площадка за автомобилния цех и незабавно да стартира строителството, с цел да може производството да влезе в употреба през 2022 година Ако се съблюдават периодите, максимален късмет имат сегашните водещи претенденти – Турция и България. Нови претенденти може да се позволен единствено при отсрочване на периодите. Съответно на този стадий България е с по-добри шансове от други страни като Румъния.

Междувременно предходната седмица се състоя първото взаимно съвещание на държавните управления на Франция и Германия след подписването на контракта от Аахен. В общата декларация след съвещанието се поддържа въвеждане на “въглеродно мито ” при импорт от трети страни, в случай че те не съблюдават екологичните стандарти. Подобна политика може да е проблем за възможен цех в Турция, въпреки към този момент това да са единствено заявления, надалеч от законодателна самодейност.

Наскоро редица авторитетни представители на Европейския парламент – в това число Манфред Вебер от най-голямата парламентарна група на ЕНП, и Райнхард Бютикофер, ръководител на Европейската партия на зелените – повдигнаха въпроса за непозволена държавна помощ, предоставена от Турция за новия цех на “Фолксваген ”. При това състояние въпросът не може да се неглижира. Ако Европейска комисия излезе с отрицателно решение, целият смисъл на инвестицията в Турция се изгубва – “Фолксваген ” избра Турция точно поради великодушните държавни дотации. Но те са противозаконни таман тъй като са великодушни.

Нека напомним, че новата Европейска комисия към момента не е гласувана в Европарламента, а там България има гласове, за разлика от Турция, която не е член. През юли новият ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше определена с 383 гласа при 374 минимално нужни за избора. С други думи, приказваме за болшинство от към 10 гласа. А българските гласове в европарламента са 17. Без българските гласове нямаше да бъде определена. Вероятно и в гласуването за комисията България ще има решителен глас. Съответно страната може да изиска задължения от новата комисия да не позволява фабрики да напущат Европа поради противозаконни практики.

Това не е значимо единствено поради завода на “Фолксваген ” – при него по този начин или другояче нещата са на крайна фаза. Но е значимо за голям брой бъдещи капиталови планове, каквито ще има доста. След триумфа на електрическите коли “Тесла ” в този момент всички международни компании стартират да минават към електрически коли. А електрическите коли имат потребност от акумулатори, доста акумулатори. “Фолксваген ” разгласи, че се нуждае от 150GWh мощности за акумулатори в Европа до 5 години. Това значи, че производителите на акумулатори ще би трябвало да изградят доста нови фабрики, които са капиталоемки и всеки от тях е над милиард евро и повече.

Заводите за акумулатори са единствено един образец. Ще има и доста други благоприятни условия, заради което е значимо насъбраният опит при работата с “Фолксваген ” да се резервира и да се употребява за идващите планове. Трябва да запазим и положителни връзки с “Фолксваген ”, даже да загубим конкуренцията, тъй като ще има и нови благоприятни условия. В последна сметка правилото е елементарен – в случай че аплайваме за 10 огромни завода, може да вземем 2-3 и това ще е триумф. Ако не аплайваме, нищо няма да вземем. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР