Имаме криза във водния сектор, каза президентът Румен Радев на

...
Имаме криза във водния сектор, каза президентът Румен Радев на
Коментари Харесай

Радев: Има криза във водния сектор

Имаме рецесия във водния бранш, сподели президентът Румен Радев на среща на " Дондуков " 2 с представители на изпълнителната власт по отношение на въпроси, свързани със обстановката, в която се намира секторът, и провокациите пред ефикасното му ръководство.

В срещата вземат участие министрите на стопанската система, на районното развиване и благоустройството и на околната среда и водите - Емил Караниколов, Петя Аврамова и Нено Димов, както и представител на Министерството на здравеопазването, съобщи Българска телеграфна агенция.

В началото на диалога президентът уточни, че водоснабдяването на Перник е единствено мотив за днешната среща, само че казусът е доста по-дълбок, тъй като визира хиляди български жители от цялата страна. И други градове са на воден режим, а цели села са без вода, което, по думите на президента, е неприемливо за 21-ви век и действително има рецесия във водния бранш.

Причините са наслоени през годините и са сложни, сподели президентът, който уточни амортизираната водопреносна мрежа, положението на язовирите и оборудванията към тях, недофинансиране, забавено асимилиране на европейски средства, проблеми в ръководството на водния бранш.

Достъпът до чиста питейна вода е главно право на българските жители, водата е стратегически народен запас, влияещ директно на здравето и качеството на живот, и върху стопанската система и демографията на засегнатите области, уточни президентът Радев. По думите му задачата на днешната среща е да се изяснят някои въпроси - какви са незабавните подхванати ограничения за решение на рецесията в Перник и на други места, и по кое време се чака да бъде възобновен естественият режим на водоснабдяване; има ли здравни опасности за хората и какви ограничения се подхващат там, където режимът е сериозен.

Държавата заделя финансови средства, през юни предходната година бяха отпуснати 500 млн. лв. за ремонт на язовири за попречване на наводнения, само че те в този момент са свързани и с безводието, означи президентът, като добави въпросите какви са проектите за тези поправки и какво е приключено досега, по какъв начин се избират изпълнителите, по какъв метод се разпореждат строителните действия и по какъв начин ще се подсигурява качеството.

По думите на президента огромният въпрос е каква е цялостната тактика за решение на водната рецесия в България и бъдещето на водните запаси, и с какви принадлежности ще се реализират тези цели. Кризата в Перник е сигнал, че би трябвало да преосмислим цялостния модел на обмисляне, ръководство и стопанисване на водния запас, означи президентът Румен Радев, съгласно който това са въпроси с огромна социална значителност и по тази причина на обществеността се дължат обществени и ясни отговори. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР