Имаме историческо споразумениие, става въпрос за вековен договор. Ние избрахме

...
Имаме историческо споразумениие, става въпрос за вековен договор. Ние избрахме
Коментари Харесай

Зоран Заев: Решихме вековен въпрос, избрахме бъдещето


Имаме историческо споразумениие, става въпрос за древен контракт. Ние избрахме бъдещето и по тази причина успяхме. Новото име е Република Северна Македония.

Това сподели в изключително послание към нацията македонският министър председател Зоран Заев във връзка съглашението с Гърция за разрешаване на разногласието за името, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Избрахме да бъдем част от европейското бъдеще. Решаваме 25-годишен спор, който теглеше страната надолу. С това решение укрепваме македонската еднаквост - македонският народ и всичко македонско са предпазени вечно. Приключи БЮРМ. Решаваме древен въпрос, сподели още Заев.

Премиерът заяви, че в страната ще бъде извършен референдум, на който жителите ще имат последната дума. Според него разрешаването на този въпрос ще гарарнтира участието на Република Македония в НАТО и започване на договаряния за присъединение към Европейския съюз. Заев прикани президентът и опозицията да дадат "максимална поддръжка за македонското бъдеще и дружно да се върви напред, за по-добър живот за всички".

Македонският министър председател заяви, че гръцкото държавно управление ще изпрати писма до НАТО и Европейски Съюз, в което ще заяви, че разногласието за името към този момент е решен. Заев заяви, че в четвъртък Договорът ще бъде признат от държавното управление. Утре той ще осведоми президента Георге Иванов за постигнатото съглашение. Заевм чака в околните дни - до понеделник да се реализира и срещата с гръцкия министър председател Алексис Ципрас за подписването на Договора. Министър-председателят чака референдумът в Македония да се организира тази есен.

Минути преди обръщението на македонския министър председател Ципрас съобщи, че " е реализиран исторически контракт с Македония за разрешаване на 20-годишния спор за името на Република Македония".

"Имам положителни вести. Преди малко постигнахме съглашение с премиера Зоран Заев", сподели Ципрас при започване на срещата с президента Прокопис Павлопулос. "Щастлив съм от обстоятелството, че успяхме да осъществим всички условия сложени от държавното управление ни", сподели още Ципрас. Очаквайте още детайлности. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР