Имаме готовност в средата на тази година да започне изготвянето

...
Имаме готовност в средата на тази година да започне изготвянето
Коментари Харесай

Нарастват приходите от дейността на малките предприятия в селските райони

Имаме подготвеност в средата на тази година да стартира правенето на Националния стратегически проект за новата Общо селскостопанска политика (ОСП). Това оповестиха от агро министерството, цитирайки министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева при представянето на Социално-икономическия разбор на развиването на селските региони и напредъка по дебата за ОСП 2021-2027-а.

Това е третият по ред SWOT разбор, а негов реализатор е Университетът за национално и международно стопанство (УНСС). До края на годината, след идентифициране на потребностите, първият вид на стратегическия проект би трябвало да бъде подготвен и изпратен на Европейската комисия.

По първия разбор за положението на селското стопанство и хранително-вкусовата индустрия, направен от Институт по земеделска стопанска система, се работи по идентификация на потребностите. В края на февруари следва да е финално подготвен и той.

По втория SWOT разбор за околната среда и климата завършва връзката с Министерство на околната среда и водите, след което ще се премине също към идентифициране на потребностите, по думите на земеделския министър. Неговата цел е да подкрепи дефинирането на главните проблеми, потребности и благоприятни условия за развиване на селските региони.

По думите на проф.д.ик.н. Пламен Мишев, началник на екипа, изготвил SWOT разбора, с този документ се дава фотография за демографското и икономическото развиване на страната и по-конкретно заетостта в селските региони. "С разбора имаме и за цел да изведем мощните, слабите страни, опциите и заканите във връзка с общественото развиване и инфраструктурата ", изяснява проф. Мишев.

Изводите от разбора сочат, че се покачва делът на микро предприятията в областта на търговията, услугите и преработвателната индустрия. Отчита се повишаване на приходите от активността на дребните предприятия в селските региони и повишение продуктивността на труда. Нараства броят на читалищата в страната. Има нужда от възстановяване на пътната инфраструктура в дребните обитаеми места.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР