„Имаме едни много добри лекари, като специалисти и като ниво

...
„Имаме едни много добри лекари, като специалисти и като ниво
Коментари Харесай

Д-р Меджидиев: С остойностяването на труда всеки медик ще знае какъв доход може да получи

„ Имаме едни доста положителни лекари, като експерти и като равнище на образование по нищо неотстъпващи на лекарите в цяла Европа и в света. Проблемите са в администрирането, има доста лечебни заведения с огромни отговорности, насъбрани във времето. Имаме липса на фрагменти – обезпечеността по места, изключително по дребните обитаеми места, по общинските лечебни заведения, по по-отдалечените райони – от това страда най-вече опазването на здравето. Там би трябвало да се акцентира, да се мисли за една по-добра и оптимизация и организация на опазването на здравето “. Това сподели през вчерашния ден пред Българска национална телевизия служебният здравен министър доктор Асен Меджидиев, запитан какви са пробойните в системата.

Той разяснява и заплащането в бранша, като означи, че това е „ мъчителен въпрос от години “. Министърът заяви, че е издал заповед Министерство на здравеопазването да получи сводка от всички лечебни заведения за възнаграждението на административния личен състав в съответните лечебни заведения, с цел да направи относителен разбор какво е съотношението на парите, които се заделят за администрация и какви са с възнагражденията на лекарите и сестрите, които правят услугата.

„ Нищо срещу нямам администрацията, просто да усъвършенстваме това нещо. Но казусът за остойностяването на лекарския труд се слага в годините неведнъж, до момента не е имало никаква воля това да се провежда и да се сътвори, да влезе като разпоредба “, разяснява той.

Д-р Меджидиев сподели, че е склонен с опита за повишение на приходите на медиците от предходното държавно управление, само че означи: „ Трябва да се съобразим със положението на другите лечебни заведения, не може да имаме уравниловка, във всяко едно лечебно заведение ние да пожелаваме съответни равнища на възнаграждение. Остойностяването на лекарския труд няма да допуснем тъкмо такова сходно нещо. Давам един обикновен образец: В една клинична пътека сега всичко е остойностено, с цел да се получи една цена, която Здравната каса, Министерството, Лекарският съюз договарят и влиза в Рамковия контракт, против което се получават тези пари в съответното лечебно заведение. Вътре влиза ток, вода, повърхност, разноски за лекарства, разноски за проучвания, процедури…, на никое място не е залегнал трудът на лекаря и на сестрата. За това приказваме. Ако залегне една цена, която се реализира в съответната процентност по отношение на болестта от което се лекува, всеки един доктор и една сестра във всеки един миг през времето, в което работи, може да се ориентира какъв приход ще получи. И тогава корекцията на приходите мъчно ще се реализира от управлявалите на лечебните заведения, ще има някак си по-ясни правила “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР