Имаме данни за един пострадал българин при земетресението в Турция.

...
Имаме данни за един пострадал българин при земетресението в Турция.
Коментари Харесай

Демерджиев: Над 200 български граждани бяха блокирани в ничията земя на границата с РСМ

Имаме данни за един потърпевш българин при земетресението в Турция. В момента тази информация се ревизира, сподели пред Българска национална телевизия вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев. 

Той изясни, че още тази заран е провел диалози с премиера и с турската страна. Оттам са поискали 20 машини и 58 чиновници, а от България са ги изпратили. Основната нужда е да се намерят хора под руините, уточни Демерджиев. И сподели, че българските екипи ще бъдат в най-тежко засегнатите региони.

" Може да разтеглим помощта си ", добави вицепремиерът. И уточни, че България е от първите страни в Европейски Съюз, която е изпратила помощ. Обясни, че от пожарната имат проекти и в случай че се наложи, България може да реагира, в случай че се случи сходна покруса.

Не сме спрели да подаваме ръка за помощ и то във връзка с политиците в РСМ, сподели Демерджиев. Напомни, че още при визитата си при започване на предходната седмица е дал явен знак, първо за протегната ръка и второ е набелязал всички проблеми, които е помолил да бъдат избегнати при честването на Гоце Делчев.

" Това, което беше неприятно в тази ситуация е, че част от проблемите, които набелязах, те не откриха сили и воля да ги разрешат, като не позволиха доста български жители да се поклонят на мястото, където са положени тленните остатъци на Гоце Делчев. За страдание думите делата и обещанията се разминаха ", сподели Демерджиев.

Обеща да даде нужната информация на президента Пендаровски, на вътрешия министър и на всеки, който я изиска.

Демерджиев заяви, че 200 български жители са били блокирани на техните пунктове. Те са държани в така наречен " ничия земя ", откакто са обработени от нашите гранични управляващи и не са обработвани с часове от граничните управляващи на РСМ. Това е провокирало неодобрение у тях, само че никога не радикални настроения, сподели служебният вътрешен министър.

Смята, че няма съображение на тези три гранично-пропускателни пункта да се даде оценка, че са работили на европейско равнище. Европейското отношеие допуска гладко тези жители да преминат.

На обещанието да дарим три генератора на граничните пунктове на РСМ поради това, че тяхното пояснение за забавянето е било прекъсване на тока, Демерджиев сподели:

" Когато има неуместни пояснения за една обстановка, обикновено е да се получи и неуместно предложение за помощ. Това е моето предложение. То е знак, че ние би трябвало да бъдем почтени в връзките си ", сподели той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР