Имаме 7,5% по-добра разкриваемост отколкото миналата година. Това заяви пред ...

PromoMall.bg
Имаме 7,5% по-добра разкриваемост отколкото миналата година. Това заяви пред

Оборудват патрулките с ПОС терминали

Имаме 7,5% по-добра разкриваемост в сравнение с предходната година. Това съобщи пред БНР основен комисар Станимир Станев, заместител основен секретар на Министерство на вътрешните работи.
„ Това към този момент е жанр на работа в Министерство на вътрешните работи – това не са изолирани акции, това е всекидневие при нас “, сподели той по отношение на акциите против битовата престъпност в цялата страна.
По думите му акциите се организират съгласно графици, разбор на оперативната конюнктура и при пораждане на нужда.
Той уточни, че акциите от началото на годината са продължение на тези от предходната година.
„ Имаме общо регистрирани малко над 5000 закононарушения през предходната година. Тази година понижиха с към 1000.
Към момента са 4070. Имаме понижение на записаната стандартна престъпност с 19,1%.
От началото на годината сме разкрили повече закононарушения от предходната година. Имаме 7,5% по-добра разкриваемост от предходната година – това са резултатите от началото на януари досега “, регистрира Станимир Станев в изявление за предаването „ Преди всички “.

Той уточни, че кражбите са с максимален % от осъществените закононарушения. От началото на тази година те са 1070, като се регистрира понижение при тях, само че все отново не престават да държат висок %, сподели Станев. По думите му на последващо място са грабежите и противозаконното лишаване на МПС.
От предходната година е въведена автоматизирана осведомителна система „ Териториална полиция “, напомни заместител основния секретар на Министерство на вътрешните работи.
По думите му концепцията е тя да стане национална и в нея да се включи и домашното принуждение: „ Със системата ще се поддържа информация за домашните насилници на национално равнище.

Надявам се през тази година тази ситема да бъде въведена не единствено в ОД на МВР-Габрово, където работи повече от месец, а на територията на цялата страна. Искаме да приобщим и локалната власт в дребните общини – да бъдат построени механически системи, които да имат опция с инелигентен програмен продукт да вършат предварителна защита и да пресичат закононарушения, изключително за рискови групи жители “.
Полагаме изключителни старания, в това число и с гъвкаво работно време, акцентира още той.
„ Министерство на вътрешните работи си прави работата, работим доста добре с прокуратурата – дейностите ни са съгласувани с тях. Очаквам българските жители да усетят това позитивно събитие в идващите месеци “.

Има нарастване през предходната година на телефонните излъга, разгласи Станимир Станев. Измамниците употребяват актуалните механически средства и са извънредно мобилни, само че това не ни лимитира и нас, разяснява той и посочи положителната взаимна работа в тази посока със прилежащите страни.
Имаме нарастване на общия брой и на разкритите закононарушения, уточни заместител основния секретар.
По думите му огромна част от телефонните измамници са отвън България, а самите излъга се правят на наша територия посредством посредници.

Надявам се да бъдат признати измененията в Закона за придвижване по пътищата, тъй като те са извънредно значими, сподели още Станев. Министерство на вътрешните работи има желание да построи лични лаборатории във всички регионални дирекции на полицията. По думите му от началото на годината се следи понижаване на случаите на ръководство на МПС след приложимост на алкохол и нарастване на случаите на ръководство на МПС след приложимост на наркотични субстанции.

От август предходната година успяхме да пречупим отрицателната наклонност за потърпевшите при тежки ПТП-та.
Към края на 2022 година се регистрират с 31 по-малко починали на пътя, като наклонността не престава и тази година.
До месец ще стартира оборудването на патрулните коли на Пътна полиция с ПОС терминали за заплащане с карти, заяви заместител основният секретар на Министерство на вътрешните работи.
Така, когато жителите бъдат спирани и глобявани, ще им бъде предлагано да заплатят санкцията си още на пътя с банкова карта.
За ареста на Иван Белишки от през вчерашния ден, заместител основния секретар на Министерство на вътрешните работи напомни, че казусът нашумя от предходната година. Има няколко негови прояви, регистрирани при нас, уточни той и добави, че има формирани и досъдебни производства против него. По думите на Станимир Станев има съмнения за дейности против народен представител. Имаме първични данни за опасност с оръжие, само че всичко е в развой на уточняване и изясняване, посочи той.

Източник: flashnews.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР

PromoMall.bg