Има явна тенденция за покачване на случаите на COVID-19, затова

...
Има явна тенденция за покачване на случаите на COVID-19, затова
Коментари Харесай

Проф. Габровски: Над 90% от новозаразените са с британския вариант

Има очевидна наклонност за повишаване на случаите на COVID-19, по тази причина се взе решение за прекъсване на плановите интервенции и банкет. Това съобщи в „ Тази събота “ проф. Николай Габровски, зам.-директор по лечебната активност и шеф на Клиниката по неврохурургия в „ Пирогов “.

По думите му втората вълна на болестта е посочила, че при пикове има внезапна ескалация на инфектираните. Той даде образец, че от 3-4% позитивни случаи дневно – за няколко седмици процентът е достигнал близо 18. Той изясни, че сега 90% от новозаразените са с английския вид на COVID-19.

„ В „ Пирогов “ малко повече от половината от Коронавирус леглата са заети. Опитът ни демонстрира, че един път тръгнали случаите – ескалацията е релативно бърза. (…) Британският вариант доминира, преди няколко месеца имаше обособени случаи, сега над 90% от случаите са с този английски вариант – той се популяризира по-активно “, сподели проф. Габровски.

Попитан за какво на този декор ограниченията у нас бяха разхлабени, той отговори, че рестрикциите отпадат последователно и в области, където хората „ имат какво да вършат. “ Проф. Габровски изясни, че е въпрос на персонален избор дали някой ще отиде на заведение или в търговски център.

„ Животът би трябвало да продължи. Отдавна приказваме, че всички страдаме от тази изолираност. В момента се търси баланс сред тези ограничения и един релативно естествен живот. Моят апел е, въпреки всичко, да бъдем виновни “, добави той.

Зам.-директорът на „ Пирогов “ съобщи, че организацията по ваксинирането у нас е добра, само че е лимитирана поради дребните количества ваксини, с които разполага страната ни. Той беше безапелационен, че скептицизмът по тематиката доста е намалял и българите са се убедили в потребността от препаратите против болестта.

Проф. Гебровски уточни, че възрастните хора ще минават с преимущество за имунизация в „ зелените коридори “, само че откакто има задоволително количество ваксини.

„ Нашият опит в „ Пирогов “, от записването на часове, демонстрира, че има проблеми – хора идват доста по-рано, обезпокоени дали ще има ваксини. По този метод се основава опция за скупчване на хора. Други подхождат безконтролно и идват по-късно или на идващия ден, а имат искания за записан час “, посочи медикът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР