„Има война която се води, има много сериозна енергийна криза, ...

„Има война която се води, има много сериозна енергийна криза,

Асен Василев: Правителството трябва да решава проблемите, а не да плаши хората

„ Има война която се води, има доста сериозна енергийна рецесия, минахме през Covid вълна. Минахме през всички тези рецесии, без да създадем един спешен щаб, тъй като аз мощно имам вяра, че когато ти е дадена отговорността да управляваш, главната задача е да решаваш проблемите, а не да плашиш хората с тях “, това съобщи някогашният вицепремиер и министър на финансите Асен Василев пред " Дарик " радио.

Според него не е належащо да се образува спешен щаб за преодоляване на рецесията в енергетиката, „ още по-малко в този състав “.

„ Това за мен е напълно пиар осъществяване, което няма общо с действително решение на проблемите “, безапелационен е Василев.

По думите му рецесия няма, тъй като сега има опция да си доставим газ.

„ Регулираният пазар за битови клиенти сигурно е затрупан “, увери Асен Василев.

„ Какъвто и контракт да има страната ни с „ Газпром”, това не подсигурява, че ще има доставки “, сподели още той и даде образци със прекъсване от съветската енергийна компания на доставките за редица страни в Европа.

Василев разяснява и цените на контрактуваните от държавното управление на Кирил Петков доставки, за които служебното държавно управление ги укори, че са доста по-високи.

„ Ако погледнете серията от рецесии, с които ние трябваше да се оправим – имаше втълпяване на боязън, само че то в никакъв случай не идваше от държавното управление. Най-лошото нещо, което можеш да правиш, е вместо да решиш един проблем, да тръгнеш да обясняваш какъв брой е заплашителен “, съобщи той.

Асен Василев изясни, че сега има две партии – „ Възраждане “ и партията на Стефан Янев, които споделят, че е по-добре да вървим при Русия и да сменим геополитическата ориентировка на страната.

„ Трябва да кажат на гласоподавателите и каква е цената – цената е Жанвиденова зима още един път. В момента 60% от нашия експорт е за Европейски Съюз, суровинната ни база значително е обвързвана там, доставките, една огромна част от цялото ни финансиране, визи “, уточни той.

„ Ако се споделя „ дайте ние в този момент да отидем при Путин “, това значи, че би трябвало да прекъснем икономическите си контакти със Западна Европа, целият бизнес да се пренастрои напълно, цялата банкова система да се пренастрои. Един подобен преход носи със себе си голяма икономическа цена. Ако гласоподавателите решат да гласоподават за такова нещо, би трябвало да са наясно и каква е цената “, безапелационен е Асен Василев.

„ Службите за сигурност се управляват от президента “, съобщи още Василев.

Той изрази мнение, че „ част от службите са безусловно неефективни и са цялостен подбив, би трябвало да бъдат напълно преосновани, с цел да могат да работят обикновено “.

„ Давам ви образец – получавам сводка с гриф „ секретно “, която предходния ден е излязла в пресата “.

Според Василев това, което може да накара доста хора да се разочароват, е в случай че се върне „ оня рекетьорски модел върху бизнеса, който съществуваше дълги години “.

„ Спомняте си „ Осемте джуджета “, сподели той.

Асен Василев разяснява и промяната на фрагменти в Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници “:

„ Аз не бих правил някакъв драматизъм във връзка на това, че се сменят хора. Аз като влязох също си смених екипа в Министерството на финансите. Въпросът е новите екипи да работят по-добре с ясни задания “.

Източник: eurocom.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg