Има вече разписана процедура за получаване на отделните видове .

...
Има вече разписана процедура за получаване на отделните видове .
Коментари Харесай

Хасан Адемов: Пенсионната система беше поставена в услуга на други сектори, за да могат да се реформират

Има към този момент написана процедура за приемане на обособените типове. Голяма разлика сред Национален осигурителен институт и частните фондове е в държанието на претендент – пенсионера, уточни Хасан Адемов - ръководител на комисията по труда и обществената политика в Народно събрание. За частните пенсионни фондове ролята е по-активна, би трябвало да се направи избор дали парите да останат във фонда или да се трансферират в Национален осигурителен институт. Това е избор на самото лице, изясни той в предаването „ Лице в лице “ по БТВ.
Над 80% от хората обаче не знаят в кой частен пенсионен фонд се обезпечават, тъй като става автоматизирано и има служебно систематизиране, само че би трябвало да има масирана осведомителна акция, счита Хасан Адемов. Темата за втора пенсия е извънредно настояща, от септември месец първите, които ще получат спомагателна пенсия от частните пенсионни фондове са дамите, родени след 1960 година, напомни ръководителят на обществената комисия. „ Всички родени след тази година внасят 5% от вноската за пенсия в Национален осигурителен институт в частни фондове. Тези 5% са от няколко години, концепцията беше да станат 7%, само че не се случи “, означи той.
 Хасан Адемов: Промените за пенсиите се внасят в 12 без 5 и по бързата писта Хасан Адемов: Промените за пенсиите се внасят в 12 без 5 и по бързата писта
В пленарната зала влизат за разискване измененията в Кодекса за общественото обезпечаване (КСО) за втората пенсия. Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия се въздържаха прочие..
„ Пенсионната система беше сложена в услуга на други браншове, с цел да могат да се реформират. На базата на компромисите, които бяха направени, пострада пенсионната система като цяло. Цената, която се заплаща са ниските размери на пенсиите, които получават българските пенсионери, както и големия недостиг, който има в бюджета на Национален осигурителен институт – за тази година той е към 6 милиарда лв. “, сподели още Хасан Адемов. По думите му при започване на промяната акцентът е бил в натрупването на средства, а в този момент е моментът, в който би трябвало да се заплаща. В 12 без 5 ръководещите взеха решение, че би трябвало да внесат този законопроект, разяснява Адемов.
„ При старта на промяната допусканията бяха други – за други приходи и други осигурителни вноски. Няма по какъв начин за 18-19 години обезпечаване да получим рентабилност, която да се конкурира с пенсията от първия дирек, където обезпечаването е 40 години. Двата стълба не се конкурират между тях, концепцията на втория дирек е да добави, това което се получава от първия “, изясни Хасан Адемов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР