Има възможност бизнесът да бъде компенсиран за скока в цените

...
Има възможност бизнесът да бъде компенсиран за скока в цените
Коментари Харесай

Янев: Има възможност бизнесът да бъде компенсиран за скока в цените на тока

 Има опция бизнесът да бъде обезщетен за скока в цените на тока, само че е нужна актуализация на бюджета за тази година. Това разгласи служебният министър председател след експертна среща за ограниченията поради повишението на ел. силата за небитовите консуматори.

Обсъжда се отплата от 50 лв. за мегаватчас, а средствата ще дойдат от свръхпечалбите на държавните сдружения, производители в сила, посочи Янев.

Помощ за бизнеса ще е допустима обаче най-рано от декември, в случай че новият парламент успее да актуализира още веднъж Бюджет 2021. Ако това не стане, обезщетения може да има за първата половина от идната година с бюджета за 2022 година, изясни служебният министър председател.

По предварителни планове общата сума за 6 месеца за помощи ще е към 650 млн. лева, сподели служебният финансов министър Валери Белчев.

Сред ограниченията в дълготраен проект се приготвя национална позиция за по-гъвкава общоевропейска политика във връзка с обезщетителните механизми за държавна помощ или краткотрайно понижаване на тежестта на въглеродните излъчвания. Също и основаването на Клирингова къща – механизъм, който ще работи за балансиране ползите на производители, търговци и клиенти на ел. сила. Този механизъм основава условия за еластичен пазар и понижаване на финансовия риск на обособените участници в този пазар.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР