Има такъв народ не бяха подготвени за този резултат и

...
Има такъв народ не бяха подготвени за този резултат и
Коментари Харесай

Васил Тончев пред Dir.bg: Турбуленцията ще изплаши много хора - печели статуквото, губи протестът

" ИТН " не бяха готови за този резултат и неправенето на държавно управление е неуспех. Вървим към длъжностен кабинет, защото и възможен кабинет на Българска социалистическа партия е измамлив. Това разяснява в изявление за Dir.bg социологът Васил Тончев, който предвижда, че систематичните партии ще получат сериозен бонус на идващите избори за сметка на тези, които бяха подкрепени от протестния избор.

- От " ИТН " обявиха, че ще вземат, само че и незабавно ще върнат мандата. Вървим ли към длъжностен кабинет?

- Това бе предстоящо. Мисля, че шансът да се направи държавно управление беше във втория мандат от " ИТН ". Третият няма логичност да има подобен късмет, в случай че се намесят някакви външни фактори, което въпреки всичко считам, че ще бъде прекомерно. Аз мисля, че от " ИТН " бяха сюрпризирани. те не бяха готови да поемат такава роля и отговорността да сформират кабинет и да стартират да ръководят страната. то се видя и в хода на целия развой, който течеше. Във всички случаи това е известна уязвимост.

- Президентът Радев все трансформира в главен състезател. Какво чака той от Народното събрание и от вероятно служебно държавно управление?

- Според мен упованията са в една посока - да се направи нов Изборен кодекс, по който да се проведат новите избори. Това ще изчака да бъде направено от този парламент, след което към този момент е явно, че ще се отиде към служебно държавно управление, което пък ще би трябвало да приготви изборите. Ще би трябвало да сложи на мястото, съгласно тях, досегашното ръководство.

- А на кого въпреки всичко мислите, че ще връчи третия мандат?

- Най-логично е третият мандат Румен Радев да го връчи на Българска социалистическа партия. Освен че са третата политическа мощ, ще го поддържат на актуалните президентски избори. Нали си представяме какво оскърбление ще бъде за Корнелия Нинова, в случай че Българска социалистическа партия преглътне и това да поддържа президента, а той да не им даде опцията да създадат мандат? Но шансът да бъде формирано държавно управление от тях, мисля, че е измамлив. Още повече, че виждаме отношението на " ИТН " към Българска социалистическа партия - изрично споделят, че са от другия бряг, че няма по какъв начин да проработят с тях. Оттук нататък опциите просто се изчерпват. Движение за права и свободи също не е вид. Друго допустимо болшинство няма.

- Какво могат да трансформират депутатите в Изборния кодекс на фона на дребното оставащо време на 45-ото Народно заседание?

- Според мен, измененията ще са козметични и те няма да водят до това да се трансформират изборните резултати въз основата на механически аргументи. Да - ще вкарат видеонаблюдение, да - ще минем напълно на машинно гласоподаване в огромен % от секциите. Възможно е да се промени Конституцията, да има гласоподаване по пощата в чужбина. Естествено, ще има нова изборна комисия, която ще бъде по отношение на условията на партиите сега - внезапно да се редуцира, имаше оферти тя да бъде напълно избирана от Народното събрание - нещо, което няма да мине несъмнено, тъй като не е в духа на нашата Конституция. Но, съгласно мен, подтекстът е да се вкарат нови хора, да се създадат лични промени на съществуващия там екип.

- Слави Трифонов декларира ясно, че желае да оправлява със устойчиво болшинство и без тъй наречените партии на статуквото. Възможно ли е това при нови избори?

- Разковничето ще бъде в резултаите, само че съгласно мен доста те ще се разминават с упованията на " ИТН ", както и с упованията на тези, които тласкаха страната към бързи предварителни избори. Според мен доста хора ще трансформират настройките си и ще тръгнат да търсят сигурност и непоклатимост, защото във всички случаи това, че от " ИТН " не вършат държавно управление, е неуспех. И страната ще изпадне в доста сериозна турбуленция, която ще изплаши много хора. И в случай че създадем разбор, това, което се е случило на изборите през 2017 година, в този момент гласоподаваха с към 300 000 души по-малко, това бяха най-вече възрастните хора, които в този момент не излязоха поради пандемията и поради това, че имаше съществени организационни проблеми, както в Българска социалистическа партия, по този начин и в Движение за права и свободи. Така че систематичните партии ще получат един сериозен
бонус на идващите избори за сметка на тези, които бяха подкрепени от протестния избор.

- Вие не предвиждате въпреки всичко еднакъв резултат, ще има ли такива партии, които ще изпаднат, за Има Такъв Народ казвате, че ще понижат гласовете си, с кои други партии е допустимо това да се случи, ще има ли нови партии, които ще влязат в идващия парламент, примерно патриотите, в случай че се обединят?

- Според мен резултатът структурно ще е еднакъв, единствено че ще се изнесе в интерес на партиите на статуквото за сметка на партиите на митинга, които завоюваха в този момент. Това ще направи още по-труден възела за разплитане да се направи нов кабинет. Възможно е " Изправи се! Мутри вън! ", които са малко над бариерата, да не влязат. Почти е несъмнено, че в случай че патриотите се обединят, ще влязат. Те ще застанат на страната на досегашното ръководство в лицето на ГЕРБ и мисля, че тогава възелът ще бъде доста по-заплетен. Сега имаше опция да се направи кабинет и то с огромно болшинство.

- А по какъв начин виждате присъединяване на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи в идващия парламент?

- Най-ниска изборна интензивност беше в смесените региони - Кърджали, Търговище и Разград. Това приказва, че в Движение за права и свободи имаха организационни проблеми и значително може да се изясни с отсъствието на Делян Пеевски. Аз мисля, че това за тях е реализуем проблем, което ще увеличи техния резултат. Същото ненапълно се отнася и за Българска социалистическа партия, защото много възрастни хора, които са в основата на техния електорат, не излязоха да гласоподават и поради пандемията и поради това, че в съвсем всички изборни региони изборната машина на Българска социалистическа партия беше нарушена с това, че бяха спуснати претенденти от горната страна, които не бяха припознати от локалните организации или остарелия хайлайф. Т.е. Българска социалистическа партия има съществени благоприятни условия да поправя държанието си на тези избори, само че до каква степен ще го създадат, не мога да кажа, защото упорството на Корнелия Нинова да стои отпред на партията в тази ситуация не е удобен фактор.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР