„Има следи за това, че най-ранното македонско присъствие на континенталната

...
„Има следи за това, че най-ранното македонско присъствие на континенталната
Коментари Харесай

US конгресмени: В Америка има македонци от 1492 г.


„ Има следи за това, че най-ранното македонско наличие на континенталната територия на Съединени американски щати е от към 1492 година “ – по този начин стартира резолюция на група американски конгресмени, които упорстват за оповестяването на септември 2022 година за „ Месец на македоно-американското културно завещание “.

Сред подписалите е републиканката от Ню Йорк (и някогашна служителка на консулството на Югославия в града) Клаудия Тени, която по-рано през тази година заприказва за американски наказания против България поради ветото върху европреговорите на РСМ.

В се показва, че съгласно личните калкулации на македонската диаспора, в Щатите има „ половин милион американци с македонски генезис “, като има огромни колонии в съществени градове на страната. Посочва се, че огромни преселения към Съединени американски щати е имало след Илинденско-Преображенското въстание, двете балкански, двете международни войни, гражданската война в Гърция и политиките на комунистическа Югославия.

След това се изреждат съответни персони като образец за скъпи членове на американското общество от македонски генезис. Сред тях е огромният публицист, журналист и политик Стоян Христов. В резолюцията се припомня, че е бил сенатор и че книгата му „ Това е моята страна “ е била обичана на президента Рузвелт.

Не е маркирано, обаче, че в нея Христов дефинира себе си и околните си като българи от Македония – текстът е писан преди по време на Втората международна война създателят да стартира да симпатизира на Тито и на левичарски организации, под въздействието на които до гибелта си пази македонистки позиции.

Все още резолюцията за Месеца на македоно-американското културно завещание не е гласувана.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР