Има сигнали за политически натиск върху учители и училищни директори

...
Има сигнали за политически натиск върху учители и училищни директори
Коментари Харесай

Проф. Денков: Има сигнали за политически натиск върху учители по време на предизборни кампании

Има сигнали за политически напън върху учители и учебни шефове по време на акции , заяви служебният министър на образованието професор Николай Денков пред БНР, без да показва имена. " Всеки трети районен шеф в образованието е зает с политическа активност ", твърди той. За министъра е изненадващо, че няма ясна законова възбрана по отношение на партийната политическа активност в учебните заведения .
“Този пропуск би трябвало да бъде преодолян. Висшето обучение е освободено от политически доктрини, в учебното обучение също би трябвало да има условие за деполитизация на системата ", разяснява проф. Николай Денков. Той дефинира като “сравнително сполучлива ” актуалната образователна година, само че акцентира, че това не трябва да успокоява, защото не се вижда първокласен скок в представянето на учениците през последните години.
 Николай Денков: Няма да променяме нищо в образованието, тъй като времето е малко Николай Денков: Няма да променяме нищо в образованието, тъй като времето е малко
Няма да има внезапни промени в политиките, които води МОН. Ние ще работим в режим на цялостна бистрота и гласност за решенията, които вз...
" Повече от 1/3 от районните началници в образованието са ангажирани с партийна активност, което е притеснително. Изненадващо е, че в закона няма ясно регламентирано условие партийна политическа активност да не се случва в учебната система. Този пропуск би трябвало да бъде преодолян. Висшето обучение е освободено от политически доктрини. В учебното обучение също би трябвало да има условие за деполитизация на системата ".
Това разяснява пред БНР служебният министър на образованието проф. Николай Денков. И добави, че има сигнали за напън върху учители и върху шефове по време на предизборни акции. " Важно е да се подготвим за идната образователна година. Сегашната ще приключи относително сполучливо. Но това не ни успокоява, тъй като през последните години нямаме първокласен скок нагоре в представянето на учениците, макар забележителното увеличение на средствата в тази сфера. Трябва да се минимизира разликата сред обособените райони и възрастовите групи ", уточни той.
В предаването " Неделя 150 " проф. Денков сподели: " Имаме добър баланс сред това какъв брой места субсидира страната и завършващите студенти. Във висшето обучение има смяна в вярната посока, само че не е задоволителна. За да могат университетите ни да се състезават с европейските, би трябвало да покачат доста научната си активност... Почти сме подготвени с картата за висше обучение, идната седмица ще я качим за обществено разискване ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР