Има сериозен недостиг на инспектори по социални дейности и психолози

...
Има сериозен недостиг на инспектори по социални дейности и психолози
Коментари Харесай

Недостиг на служители в затворите, един психолог работи с 600 лишени от свобода

Има сериозен дефицит на инспектори по обществени действия и психолози в пандизите у нас. За това сигнализираха от Синдиката на пенитенциарните чиновници по време на второто Общо заседание, което се организира в събота във Велико Търново. По думите на ръководителя на синдиката Иван Иванов, най-малко още 15 инспектори по обществени действия са нужни, с цел да протича обикновено работата в местата за лишените от независимост.
Най-чувствителен е дефицитът в пандизите в София, Казичене и Кремиковци, където тези чиновници работят с по над 100, до момента в който европейският стандарт е да се работи с групи от по 40 души. В момента месечната прехрана на един пандизчия у нас е към 1300 лв., написа.
 Директор на затвор влезе в пандиза поради мафията Директор на затвор влезе в пандиза поради мафията
Бившият шеф на пандиза в Реджо Калабрия Мария Кармела Лонго беше задържана по обвиняване във присъединяване в мафиотска организация, съоб...
" Наложителни са състезания и отваряне на нови щатове. Още по-остра е потребността от психолози в пандизите ", показа ръководителят на синдиката, който понастоящем е контрольор по обществени действия, а седем години е работел като надзорник. ИВанов изясни, че един психолог би трябвало да работи с не повече от 200 лишени от независимост. " Към момента обаче имаме психолози, които в София, в един от тежките затвори, работят с към 500 - 600 индивида. Даже имаше един интервал, в който един психолог от Казичене го препращаха в Кремиковци и го връщаха, което е цялостен парадокс. Той първо не може да си опознае хората, да им опознае проблемите, а камо ли да им ги реши! ", разяснява още Иванов.
Една от най-наболелите тематики, които се разисква в синдиката е, кариерното развиване на инспектори по обществени действия в пандизите, психолози, дежурни основни надзиратели, пробационни чиновници и други изпълнителски длъжности. Всички те са напълно държавни чиновници от състава на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “. Според Иван Иванов рядко се насрочват състезания или се отварят щатове, по тази причина и има дефицит на избрани квалифицирани чиновници. Той направи конкретизиране обаче, че не заплатите са причина за липса на фрагменти, защото с помощта на отрасловия заместник-министър Николай Проданов, възнагражденията в системата са вдигнати с 28%. Иванов осведоми още, че е налице наклонност за обединяване сред двата синдиката - на пенитенциарните чиновници и на " Синдикат Охрана ", защото потребностите и общите им цели съответстват. " Има още какво да се желае по отношение на образования и квалификации на чиновници в системата. Обсъжда се основаването и на огромен образователен център, в който да се организират те ", сподели Иван Иванов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР