Има реална опасност Варна да бъде блокирана финансово, ако областният

...
Има реална опасност Варна да бъде блокирана финансово, ако областният
Коментари Харесай

Иван Портних: Ако Коцев атакува бюджета в съда, последиците ще са за сметка на всички варненци 


Има действителна заплаха Варна да бъде блокирана финансово, в случай че регионалният шеф нападна в съда решенията на Общинския съвет за многомилионния заем и за продажбата на 140 дка терени. Това съобщи в ефира на Дарик кметът на морския град Иван Портних, който предизвести, че правосъдните процедури ще лишават най-малко 6 месеца. По думите му без тези средства нито една дупка по улиците не може да бъде закърпена, а следствията ще бъдат пагубни за целия град и ще са за сметка на всички варненци.

„ Бюджетът на Варна е 559 млн. лв., от които 239 млн. лв.. са за държавно делегирани действия. От останалите 319 млн. лв. не остава нищо, като се смъкват средствата за прехрана на просветителни, обществени и здравни заведения, дотациите за градския превоз, общинските стратегии в разнообразни сфери. Досега за инфраструктурни планове използвахме средства по европейски стратегии, които в този момент ги няма. От година и половина сме в новия програмен интервал и държавното управление не е отворила нито една стратегия. България е последната страна с утвърден План за възобновяване и още не е тръгнал нито един лев от него. При галопиращите цени и голямата инфлация не сме нараснали локалните налози, нито сме лимитирали обществените политики, въпреки че разноските на общината за електрическа енергия да вземем за пример са съвсем три пъти повече ”.

Иван Портних дефинира като неистини изказванията от екипа на регионалния шеф и опозицията в локалния парламент, че Варна ще задлъжнее извънредно доста с новия заем. Кметът посочи, че редица институции одитират общината, чийто кредитен рейтинг всяка година се препотвърждава.

„ Областният шеф може да връща решения на Общинския съвет по правомерност, а не по целенасоченост. Неговият заместител Павел Попов от „ Демократична България ” прави политически изявления с внушения и неистини. Царе са на фалшификацията и операцията. Нашите предизвестия не са басни, а баснословни са техните неистини и неразбирането им от обществени финанси. Кандидатът за кмет на „ Демократична България ” на последните избори Стела Николова си поддържа връзка доста тясно с Павел Попов и тези опорки идват от нея. Тя излъга хиляди хора за Морската градина, откакто регионалният шеф сега има частен паркинг в парка. Как тя да излезе в този момент пред хората и какво да изясни на гласоподавателите си?! ”

Иван Портних напомни, че по време на ръководството на Иван Костов част от актуалните ръководещи са били дейни в процеса на приватизация:

„ Бащата на Благомир Коцев е приватизирал ресторант „ Хоризонт ” в Морската градина за 200 хиляди лв.. Варненският водач на ДСБ Васко Василев е измежду хората, които разпродадоха за жълти стотинки курортите и предприятията в града, и този човек през днешния ден се явява като някаква смяна! И тъкмо тези хора в този момент приказват за морал! ”

Кметът на Варна подчертава върху големите заеми, които ръководещите теглят, без да е ясно защо ще бъдат изразходвани.

„ Управляващата коалиция тегли милиарди, без да изяснява защо ще отидат те, а нейните локални представители саботират работата на Общината, блокирайки значими за града решения, а това ще бъде усетено от хиляди варненци, които ще понесат на гърба си тежките последици от демагогията и лъжите на новата власт. ”
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР