Има реална опасност довършването на АМ Струма да бъде отложено за след 2030 г. ...

Има реална опасност довършването на АМ Струма да бъде отложено за след 2030 г.

Караджов: Има опасност довършването на АМ Струма да бъде отложено за след 2030 г.

Има реална опасност довършването на АМ " Струма "  да бъде отложено за след 2030 година Това съобщи вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов в студиото на „ Събуди се ”. Това ще се случи, в случай че страната не довърши строителството през Кресненското дефиле до октомври, когато изтича срокът на Оценката за влияние на околната среда (ОВОС) точно за този сектор.

„ Автомагистрала " Струма ” е в толкоз сериозен миг от своето развиване и то в частта на Кресненското дефиле, че и в случай че аз и екоминистърът не се хванем за ръка, не отидем дружно в Брюксел и не кажем, че ще вършим Кресненското дефиле по настоящия вид, само че ще прибавим и второ платно по скатовете на Пирин отвън трасето в дефилето, няма време за по кое време ”, сподели той.

„ Няма време да се мотаем и всевъзможни нови процедури и хватки с екологична устременост са единствено отсрочване за законно издаденият Оценка на въздействието върху околната среда да изтече ”, съобщи Караджов.

„ Ако това се случи, планът завършва и би трябвало да се стартира изначало. Той просто няма да се сбъдне. Ножът е опрял до кокала. Или се хващаме и отиваме в Брюксел, или този сектор в Кресненското дефиле ще си остане секторът на гибелта и ще бъде още един индикатор по какъв начин не се оправяме с пътищата си ”, изясни той.

Вицепремиерът и министър на районното развиване съобщи още, че не е склонен на отстъпка във връзка с тол таксите.

„ Обхватът на системата и досега е с включена второкласна мрежа. Когато колите се движат по нея, това им е включено в цената на винетката. Редно е тежкотоварните коли също да заплащат ”, сподели още той.

По думите му в цяла Европа, който влияе по-сериозно на пътя, заплаща повече. „ В цяла Европа е по този начин - 2/3 от цената за поддръжката на пътищата се заплаща от тежкотоварните коли, а 1/3 се заплаща от водачите на леки коли ”, уточни Караджов.

„ Единственото нещо, което касае мен от настояванията на превозвачите, е тол системата. Аргументите, които изслушах до момента, са безусловно несъстоятелни. Хлябът щял да се вдигне от 2 лева на 2.50 лева 20 хляба ще се усилят с 1 ст. от новоприлагането на така наречен „ гигантско ” нарастване на тол системата. Къде е тази инфлация? ”, разяснява той.

Според него казусът е фиктивен. „ Цялото това фокусиране върху нарастването на тол е лишено от всевъзможни причини. Няма да има инфлационен напън ”, безапелационен бе районният министър.

„ Както всички български жители, така и аз виждам, че положението на пътищата у нас е извънредно. Това е наследството, което получаваме, само че би трябвало да се оправим с него ”, отчете Караджов.

Той.коментира и настояванията за оставката му. „ Оставката на един министър не е никаква полезност. Няма никаква причина да я депозирам, тъй като си правя работата ”, уточни той.

Източник: novini.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg