Има реална опасност довършването на АМ Струма да бъде отложено за след 2030 г.

...
Има реална опасност довършването на АМ Струма да бъде отложено за след 2030 г.
Коментари Харесай

Караджов: Има опасност довършването на АМ Струма да бъде отложено за след 2030 г.

Има реална опасност довършването на АМ " Струма "  да бъде отложено за след 2030 година Това съобщи вицепремиерът и министър на районното развиване Гроздан Караджов в студиото на „ Събуди се ”. Това ще се случи, в случай че страната не довърши строителството през Кресненското дефиле до октомври, когато изтича срокът на Оценката за влияние на околната среда (ОВОС) точно за този сектор.

„ Автомагистрала " Струма ” е в толкоз сериозен миг от своето развиване и то в частта на Кресненското дефиле, че и в случай че аз и екоминистърът не се хванем за ръка, не отидем дружно в Брюксел и не кажем, че ще вършим Кресненското дефиле по настоящия вид, само че ще прибавим и второ платно по скатовете на Пирин отвън трасето в дефилето, няма време за по кое време ”, сподели той.

„ Няма време да се мотаем и всевъзможни нови процедури и хватки с екологична устременост са единствено отсрочване за законно издаденият Оценка на въздействието върху околната среда да изтече ”, съобщи Караджов.

„ Ако това се случи, планът завършва и би трябвало да се стартира изначало. Той просто няма да се сбъдне. Ножът е опрял до кокала. Или се хващаме и отиваме в Брюксел, или този сектор в Кресненското дефиле ще си остане секторът на гибелта и ще бъде още един индикатор по какъв начин не се оправяме с пътищата си ”, изясни той.

Вицепремиерът и министър на районното развиване съобщи още, че не е склонен на отстъпка във връзка с тол таксите.

„ Обхватът на системата и досега е с включена второкласна мрежа. Когато колите се движат по нея, това им е включено в цената на винетката. Редно е тежкотоварните коли също да заплащат ”, сподели още той.

По думите му в цяла Европа, който влияе по-сериозно на пътя, заплаща повече. „ В цяла Европа е по този начин - 2/3 от цената за поддръжката на пътищата се заплаща от тежкотоварните коли, а 1/3 се заплаща от водачите на леки коли ”, уточни Караджов.

„ Единственото нещо, което касае мен от настояванията на превозвачите, е тол системата. Аргументите, които изслушах до момента, са безусловно несъстоятелни. Хлябът щял да се вдигне от 2 лева на 2.50 лева 20 хляба ще се усилят с 1 ст. от новоприлагането на така наречен „ гигантско ” нарастване на тол системата. Къде е тази инфлация? ”, разяснява той.

Според него казусът е фиктивен. „ Цялото това фокусиране върху нарастването на тол е лишено от всевъзможни причини. Няма да има инфлационен напън ”, безапелационен бе районният министър.

„ Както всички български жители, така и аз виждам, че положението на пътищата у нас е извънредно. Това е наследството, което получаваме, само че би трябвало да се оправим с него ”, отчете Караджов.

Той.коментира и настояванията за оставката му. „ Оставката на един министър не е никаква полезност. Няма никаква причина да я депозирам, тъй като си правя работата ”, уточни той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР