Има работни места, които те карат да забравиш всички предимства ...

Има работни места, които те карат да забравиш всички предимства

Там е детска градина за възрастни, от която всеки може да бъде уволнен без предизвестие

Има работни места, които те карат да забравиш всички преимущества на хоумофиса.

Такова място е офисът на Гугъл в Лос Анджелис. Той дава избор на чиновниците дали да работят на бюро и стол, или да предпочетат някой от десетките дивани и кушетки, ситуирани из постройката.

На разположение на чиновниците са кафетерия, ресторант с преди малко приготвена храна, суши бар, вендинг машини за студени питиета, хавайски бар за коктейли, игрални зали и масажни столове. Всичко това е изцяло гратис, както и електрическите скутери, които служат за напредване сред залите, и велосипедите.

" Това е същинска детска градина за възрастни ", декларира Никол Цай, за която обаче Гугъл има и мрачна страна.

Тя има TikTok канал, в който преди е показвала с вдъхновение какви екстри предлага работното ѝ място.
Episode 2 | A Day in My Life Working from the Гугъл LA office
В късите клипове се виждат купите със сладкиши, ситуирани на всички места, тематични стаи, в това число на естествена и на Хари Потър тема, шантавите столове и обзавеждане и какво ли още не.

Приказката за Цай обаче завършва внезапно и по-скоро ненадейно - с уволняване. Така тя става един от общо 12 хиляди чиновници, които Гугъл възнамерява да уволни и към този момент стартира да освобождава от служба.

Новината за идните съкращения беше обявена персонално от изпълнителния шеф Сундар Пичай, който съобщи, че екипите на компанията са наемани " в друга икономическа действителност ". Пичай пропуща да спомене, че уволненията ще се случват напълно ненадейно, без предизвестие и без контакт очи в очи със чиновниците.

Цай не прави изключение - тя получава мейл, че е освободена от служба през нощта, а на сутринта в телефонен диалог с директния ѝ шеф неприятната новина е доказана.

Тя дефинира този метод на уволняване като " съветска рулетка ", тъй като никой не знае дали няма да е идващият, без значение по какъв начин си прави работата и от какъв брой време.

Колега на Цай на име Джъстин Мур работи за Гугъл над 16 години, преди да се окаже уволнен този януари, още веднъж по имейл и още веднъж без никакво предизвестие или намек, че това ще се случи.
 Снимка: Getty Images
Пред Yahoo Business той споделя, че се усеща изцяло смачкан, тъй като наподобява, че за компанията чиновниците са изцяло взаимнозаменяеми.

Блеър Болик, служителка от отдела за човешки запаси, попада в същата обстановка. Имейлът за освобождението ѝ идва в 4 сутринта. Всички освободени чиновници автоматизирано губят и служебните си сметки, което е разумна стъпка, само че прави сбогуването им с сътрудниците съвсем невероятно.

В собствен клип Никол Цай споделя, че уволненията се случват " на инцидентен принцип " и че освободените чиновници се държат в незнание кой и за какво стои зад решението за премахване.

В търсене на отговори десетки от уволнените чиновници стартират да разпитват Dory - виртуалния помощник, основан особено да обслужва служащите в Гугъл.

Едно от най-честите запитвания към Dory идва от тийм водачите, които желаят да знаят на какъв принцип се сортират хората за уволняване. Редица мениджъри оповестяват, че от техните екипи са освободени най-кадърните и най-дългогодишни чиновници, в което няма никаква логичност.

Уволнявани са и чиновници, които едвам преди месец-два са получили покачване на поста и на заплатата. По тази причина за мнозина освобождението наподобява като че ли е на случаен принцип и без особена мисъл. " Като че ли са наели бот да свърши работата ", разяснява Цай.

Други чест задаван въпрос е какъв брой тъкмо ще спести компания като Гугъл, откакто уволни 12 хиляди служащи и дали си заслужава лишаването от толкоз доста дипломиран личен състав.

В опит да овладее разразилата се стихия, на 20 януари Сундар Пичай изпраща имейл до всички настоящи чиновници, в който декларира, че поема цялостна отговорност за дейностите си и че съкращенията са нужни и оправдани.

Малко по-късно към Dory идва следното питане: " Какво значи да поемеш отговорност? Отговорност без последици e празна и банална дума ".

Сред уволнените чиновници са и мениджърка по плановете, която е бременна в осмия месец, мъж, който работи за Гугъл от 21 години, както и трима мениджъри, които през декември са били нараснали и е трябвало да получават по 1 млн. $ годишно.

Пол Кол, изпълнителен ръководител на сдружението на работещите в Alphabet, компанията-майка на Гугъл, напомня пред CNBC, че единствено за последното тримесечие продуктите на марката са донесли 17 милиарда $ облаги.

" Това е жестоко и недопустимо държание за сходна компания ", безапелационен е Кол.
---
Присъединете се към групатa Webcafe.bg във Фейсбук за свежи истории през целия ден:
КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg