"Има предизвестие за увеличаване на цените от производителите на лекарства.

...
"Има предизвестие за увеличаване на цените от производителите на лекарства.
Коментари Харесай

Фармацевт: До 20% увеличение на цените на лекарствата

"Има предупреждение за увеличение на цените от производителите на медикаменти. Ръстът ще е в размер от 4 до 20% за някои лекарства, то отразява инфлацията ". Това съобщи в студиото на "Твоят ден " ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов.

По думите му максимален скок в цените ще има при медикаментите без лекарско наставление. "Законът обаче лимитира увеличението на цените по НЗОК. Козметиката и питателните добавки могат да имат безкрайно покачване в цените ", изясни Костов.

Той заяви, че казусът с недостига на лекарства се задълбочава. "Почти цялата група антикоагуланти ги няма. 373 медикаменти са неразрешени за експорт все още. Причините са главно индустриални, потреблението е повишено в пъти. Редица медикаменти се употребяват за Коронавирус, а преди единствено за характерни случаи, като да вземем за пример тези за астма ", акцентира фармацевтът.

По отношение на обезщетенията той показа, че такива има за всички бизнеси. "Над 30 000 лв. повече сме платили за ток спрямо предходната година. Вероятно ще търсим увеличение на размера на помощите, само че следва да го обсъдим в сектора ", обясни той.

Според него няма единна цена за тестванията за ковид, защото тя зависи от произхода и типа. "Има десетки типове, голямо многообразие. В България няма недостиг на проби. Най-скъпите са за 15 лева, а има и под 10 лева ", уточни Николай Костов.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР