Има политически натиск върху Комисията за защита на потребителите (КЗП)

...
Има политически натиск върху Комисията за защита на потребителите (КЗП)
Коментари Харесай

Шефът на Комисията за защита на потребителите: Има политически натиск върху нас

Има политически напън върху Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) и опит да се блокира работата. Това разгласи на ексклузивен брифинг шефът на КЗП Иван Френкев.

" Назначената инспекция в КЗП от служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов .

Всяко едно ведомство би трябвало да носи отговорност за работата, която прави. Имаме обаче невиждана обстановка, в която се търси отговорност от КЗП за какво си прави работата. Сигналът до инспектората се загатва, че КЗП не е способена за инспекции за продажба на божествен газ ", съобщи още ръководителят на регулатора Иван Френкев на брифинг, представен от

"Темата беше повдигната от омбудсмана Диана Ковачева с писмо до КЗП

с молба да изпълним контрол за продажбата на рисковата стока. При липса на категорично секторно законодателство се ползва общия закон. Темата с райския газ е от огромен обществен интерес. Благодарение на бързите инспекции, продажбата на божествен газ беше лимитирана ", разяснява той.

"Лично Нинова взе тематиката драговолно в Народното събрание

и поправката в Закона за здравето и Закона за протекция на детето бяха признати единомислещо. Този бизнес със здравето на децата беше стеснен, уповавам се да бъде спрян напълно ", изясни още Френкев.

След поправките в закона, отговорност за инспекциите за продажбата на райския газ носи към този момент Министерството на здравеопазването.

Има политически напън върху комисията и опит да се реализира декаданс във връзка с работата . КЗП се употребява с високо доверие като публичен орган, съобщи още ръководителят ѝ.

На въпрос кой им стопира работата, той отговори, че става въпрос за Министерството на стопанската система и промишлеността ,

в опит да се дискредитира, по думите му, предходната власт и управление, посредством назначението на инспекция.

"За нас тази инспекция е извънредно нелепа .

Точно тези действия са част от нашите пълномощия. Работим в нашите пълномощия, действително си вършим работата. В тази обстановка имаме сигнал за какво си вършим работата - за какво започнахте инспекции за райския газ, за какво излязохте по нощните заведения и спряхте бизнес за милиони, за какво продължавате да проверявате по какъв начин се образуват промоциите в магазините, без значение дали за храни, или нещо друго. Имаме неповторима обстановка - министерството пита за какво сме си свършили работата, а не за какво не сме си свършили работата ", даде образец той.

Втора точка в сигнала на министерството е във връзка програмата за наблюдаване на цените на 12 типа

артикули от първа нужда към този момент 6 седмици. В България има пазарна стопанска система и КЗП не се меси в ценообразуването, само че като комисия сме длъжни да следим дали при използването на антикризисните ограничения и при оповестяването на промоции потребителите са предпазени и дали са вярно оповестени, изясни Френкев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР