Има опасност от санкции за България заради ниската ваксинация у ...

Има опасност от санкции за България заради ниската ваксинация у

Стойчо Кацаров: Има опасност от санкции заради ниската ваксинация у нас

Има заплаха от наказания за България поради ниската имунизация у нас. Съществува подобен риск и би трябвало да го имаме поради. Има такива сигнали от нашите европейски сътрудници. Това сподели министърът на опазването на здравето в „ Лице в лице “ по БТВ.

Той добави, че държавното управление е поръчало три медикаменти за ковид, които ще дойдат у нас в идващите дни. „ Надявам се това да не понижи имунизацията. Лекарствата имат към 50% успеваемост, а имунизациите – 90-95% успеваемост “, сподели още Кацаров.
Стойчо Кацаров: От през днешния ден отпадат декларациите за осведомено единодушие при имунизация
От през днешния ден нататък няма да се изисква документално единодушие за слагане на ваксина, сподели на брифинг служебният здравен министър Стойчо Кацаров...

Здравният министър отрази позитивната наклонност на понижаване на случаите на ковид през последните две седмици. Другата добра вест е и високо равнище на имунизация – приблизително по 20 хиляди нови дози ваксина дневно. „ В момента към 25% от популацията е имунизирано “, сподели Кацаров.

Той посочи и трите казуса, които водят до към момента високата смъртност у нас – първият е, че смъртните случаи следват новите случаи с към 10-15 забавяне. Отделно – доста дребна част от популацията е имунизирано, като в болница към 90% от хората не са ваксинирани, а при умрелите – 95% не са ваксинирани. „ Третият фактор е неприятното положение на здравната ни система. Тя е тежко дебалансирана, нуждае се от незабавни промени, само че би трябвало да има Народно заседание и воля “, сподели Кацаров.

Здравният министър увери, че всички са в устойчиво положение. Той разяснява, че на пациентите е препоръчано, в случай че желаят, да бъдат превозени за лекуване в Северна Македония. В тази връзка Кацаров разяснява, че в идващите две години се чака страната ни да има въздушна здравна помощ, защото парите за медицински хеликоптери са заложени в Планът за възобновяване и развиване.

Стойчо Кацаров разяснява, че тестванията са учениците над 5-и клас са закупени и се чакат доставките. По думите му е допустимо по-големите деца да се върнат в клас още идната седмица.
На фона на високата смъртност: Здравният министър твърди, че коронавирус вълната е пречупена
„ Пречупихме вълната. Броят на инфектираните понижава, а този на имунизираните и тестваните се усилва. Броят на хората в лечебни заведения н...

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Източник: actualno.com
PromoMall.bg