Има опасност да попаднем в един период на конституционна инфлация

...
Има опасност да попаднем в един период на конституционна инфлация
Коментари Харесай

Янаки Стоилов предупреди за опасност от конституционна инфлация

Има заплаха да попаднем в един интервал на конституционна инфлация - голям брой и най-различни безредни хрумвания за промени. Toва съобщи служебният правосъден министър проф. Янаки Стоилов на полемика на тематика " Конституцията на Република България - 30 години по-късно ".

Той счита, че нормално предложенията за промени на такова високо равнище идват от хора, които не могат да се оправят с настоящото ръководство , които да употребяват нормативния капацитет и сякаш Конституцията се трансформира в едно универсално пояснение за неудачите, които изпитва българското общество.
 И Каракачанов подхвана тематиката за смяна на Конституцията
И Каракачанов подхвана тематиката за смяна на Конституцията

Вътрешна македонска революционна организация очерта условия за патриотично обединяване, подава ръка на НФСБ, " Атака " и " Воля "

Ние се нуждаем да забележим по какъв начин всички нейни разпореждания и глави работят , както и какви са проблемите, които се пораждат от всички дейности, настоя Стоилов. Конституцията би трябвало да поставя същинските проблеми и да реши кои от тях могат да бъдат решени на законово или друго нормативно равнище или кои би трябвало да бъдат изнесени като полемика в нормативната подчиненост, акцентира служебният министър.

Той добави, че Конституцията живее собствен личен живот, който се откъсва от нейните основатели . Особено посредством нормативното пояснение Конституцията получава доста и в допълнение развиване, само че това е реалност и потвърждава, че Конституцията е доста по-голяма масив, в сравнение с конституционния текст, който се съдържа в нейните разпореждания, изясни Стоилов.
 Радев срещу промени в Конституцията като <a href=залог за нечие политическо оцеляване " >
Радев срещу промени в Конституцията като залог за нечие политическо оцеляване

Без настоящ парламент е немислимо да се реализират конституционни промени, безапелационен е президентът

Той е на мнение, че в случай че желаеме престижа на Конституцията да се усилва, това значи да се усъвършенства престижа на ръководството и институциите да работят в името на публичния интерес, а не на други ползи .

" Конституцията ще утвърждава своя живот. Тя не е изчерпала своя капацитет и ние би трябвало да бъдем освен хора, които просто се преценяват с нея, само че и хора, които търсят и развиват нейния дух ", безапелационен бе Стоилов.

Тези 30 години са ефикасни, тъй като в общи линии политическо-обществения живот и законодателството се развиват в конституционната рамка. Няма интервали на фактическото спиране на действието на използването на Конституцията , уточни проф. Стоилов.

Тази конституция ознаменувала политическата и социална смяна в България относително рано, не е преходна Конституцията. Конституцията се вписало в едно потомство, което се създавало от конституционните актове, тъй като най-малко хвана трендовете на развиването и е доказателство, че с минимални промени се оказа изцяло пригодна да впише България в идващите промени, безапелационен бе Янаки Стоилов.

По думите му предвидимостта е доста значима, тъй като в случай че правото е непредвидимо губи качеството си . Трябва да съсредоточим вниманието си по какъв начин работят обособените нормативни актове, с цел да забележим какви вероятности обрисуват, настоя служебният правосъден министър.

Според него едни промени значително отхвърлят предходните . Ако не бъде основан работещ механизъм, няма хората да намерят отговор на политическите въпроси, поради които те се обръщат към другите институции, добави още проф. Стоилов.

Според доцент Наталия Киселова измененията в Конституцията би трябвало да бъдат осъществявани с чисто и самоуверено сърце. По думите й не измененията се плашещи, а хората, които ги вършат .

Проф. Екатерина Михайлова добави, че 30 години е един добър период, на който да се стъпи за разбор на Основния закон на страната. Както тогава, по този начин и през днешния ден Конституцията продължава да е в полето на политическия спор . В последно време и последните месеци тематиката за Конституцията се трансформира в поле на политическо стълкновение, уточни проф. Михайлова.

Според нея настояването за Велико народно събрание през есента на 2020 година задачата била, че каквото и да се одобри да не предстои на парламентарен надзор . Наистина конфликтът и политическите противодействия при приемането на Конституцията, продължава в днешно време, само че е много разконцентриран този политически диалог, по мнението й.

Тя уточни, че всеки ден хората се разсънват с нови хрумвания за Конституцията . " Конституцията за 30 години е удържала позиции ", посочи проф. Михайлова и добави, че с последните промени в главния закон може да се види къде най-вече е имало проблеми. 4 от 5-те промени са свързани с тематиката " правосъдна власт " . Всичко това дава едно от най-болезнените, топли и горещи точки в Конституцията, като разногласията ще продължат и в идващия 46-ти парламент , чака проф. Михайлова.

Проф. Михаил Неделчев добави, че Конституцията устоя на времето. " Конституцията е Конституция, която ние почитаме и всеки жител на Република България би трябвало да я почита ", настоя проф. Неделчев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР