Има образувани три производства за тайни договорки между големите хранителни

...
Има образувани три производства за тайни договорки между големите хранителни
Коментари Харесай

КЗК готви нова санкция за Лукойл за господстващо положение на данъчните складове


Има формирани три производства за секрети сделки сред огромните хранителни вериги

„ В последните дни се наложи глоба, невиждана за историята на Комисия за защита на конкуренцията, за близо 70 милиона на „ Лукойл “. Готви се ново предложение за нова глоба “, заяви пред БТВ ръководителят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова. Тя означи, че сега Комисия за защита на конкуренцията работи интензивно с Европейска комисия и с регулаторните органи в Европейски Съюз, като се чака още една глоба за „ Лукойл “ - за господстващо състояние във връзка с данъчните хранилища.

По думите ѝ Комисия за защита на конкуренцията има обосновани догатки, че във връзка с пазара има картели.

„ Образувахме три производства за картел. Картел може да се потвърди доста мъчно. Това е съглашение и се съгласува сред обособени субекти на пазара, които договарят цени, разпределят пазари или други според закона. Това е продан на информация, която обаче не се прави официално, а сред веригите и обособените икономически субекти вербално. Тази информация те я крият. Вероятно картелиране има и в други браншове на стопанската система “, изясни Ненкова.

Комисия за защита на конкуренцията работи както по сигнали от Комисията за отбрана на потребителите, по този начин и от Министерски съвет.

„ Понеже множеството от политиците няма с какво да потвърдят личните си качества, постоянно някой е отговорен – дали ще е КЗП или Комисия за защита на конкуренцията, по-рано беше КЕВР, толкоз нескопосано беше уволнен ръководителят. Комисия за защита на конкуренцията не е нито Юлия Ненкова, нито някой различен. Това са 7 комисари, излъчени от разнообразни политически сили “, разяснява Юлия Ненкова. Според нея някои политици даже не знаели какъв е мандатът на Комисия за защита на конкуренцията.

„ В Европейски Съюз мандатът на регулаторните органи, особено Комисия за защита на конкуренцията, са в период до 9 години, 12 години - в Германия, а в Съединени американски щати комисарите са безсрочни. Те са приравнени на магистрати и не се сменят. Правомощията на регулаторните органи би трябвало да се усилят със законодателни промени. В множеството случаи някои от субектите споделят „ Ако се обадим и ви напишем сигнал, ще бъдем уволнени “, акцентира Ненкова.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР