Има нещо общо между конфликтите с участието на българи и

...
Има нещо общо между конфликтите с участието на българи и
Коментари Харесай

Лидерът на Евророма Цветелин Кънчев пред „Труд“: Каквито са българите, такива са и циганите им

Има нещо общо сред споровете с присъединяване на българи и роми във Войводиново, Катуница, Благоевград, Ихтиман и другаде. Те всички стартират от едно закононарушение, осъществено от съответен човек и приключват с наказване, което се търпи от мнозина. В безредиците ядосаната навалица гази и пали, а властта се разсънва, бута противозаконни къщи, всеобщо глобява и арестува.

Така не трябва – декларира водачът на Евророма Цветелин Кънчев пред „ Труд “ – Наказателната отговорност е лична. Колективна отговорност няма в наказателното право на нито една демократична страна “.

– Ходихте ли вие, господин Кънчев, пред Народното събрание, където голям брой роми се събраха на митинг против вицепремиера Каракачанов, задето ги назова „ нагли “?
– Нито един член на Евророма не е участвал на този митинг, на който имаше прочее 200 роми и 300 служители на реда. Едно, тъй като ние считаме, че митингът е сериозна демократична мярка и не е редно току по този начин да се ползва при всяко несъгласие или неразбирателство. И второ, тъй като Евророма е в партньорски взаимоотношения с партия „ Воля “ и няма по какъв начин да взе участие на този стадий в митинги, проведени от Движение за права и свободи. Впрочем, това беше един зле проведен митинг. Той стана относително оживен единствено тъй като към него се причислиха непринудено дамите и мъжете, които работят в софийската „ Чистота “. Именно те бяха хората, за които се разясняваше, че са с идентични якета. И с изключение на мненията във фейсбук от рода на „ егати мангалите и един митинг не могат да създадат “, аз различен резултат от това мероприятие не видях.

– Така или инак, един побой, нанесен от двама роми на командос във Войводиново, възпали още веднъж ромския въпрос…
– Момент! Като казвате „ роми “, дано първо да отбележим, че никой няма право да дефинира кой какъв е. В Световната харта за правата на индивида се споделя, че всеки е подобен, за какъвто се самоопределя. Има една прослойка от мургави хора, които приказват на турски език, извършват мюсюлмански религиозни ритуали и като ги питате какви са, те споделят „ турци “ – това е тяхно свещено и нормативно право. От тази прослойка са двамата, които са пребили командоса. Това е необятно известно, само че дали, с цел да не нервират Движение за права и свободи, или по други аргументи, всякакви хора ги нарекоха пред медиите не „ турци “, а „ роми “. В резултат, както казвате вие, ромският въпрос още веднъж се възпали. Предвид това, без значение, че задържаните не са нито членове, нито симпатизанти на Евророма, аз желаех обществено две неща – да бъдат оповестени пробите от алкохол и на двете страни в спора и второ – да се покаже записа му от охранителната камера. Нищо от това не се случи. Иначе, когато е комфортно някому, доста бързо изтичат в медийното пространство и видеозаписи, и разпечатки.

– Да оставим уликите вниманието на следователите и да се спрем на ромския въпрос.
– Питайте, аз съм подготвен.

– Този въпрос бе издигнат с изявлението на вицепремиера Каракачанов за етническата безочливост и нажежен от апела на помощника му във Вътрешна македонска революционна организация Джамбазки: „ Да се срутен гетата! “ Вие по какъв начин ги виждате нещата?
– Тъй като имам съществени знания и визии за тия неща, аз, за разлика от г-дата Каракачанов и Джамбазки, не бих могъл да ги сведа до едно- две фрази единствено. Ромският въпрос е сериозен. И се нуждае от сериозен отговор, който още не е даден, въпреки въпросът да се повдига след всеки спор, сходен на този във Войводиново.

– Какъв е отговорът на ромите?
– В ромските махали ме питат: Защо, когато някой ром извърши закононарушение, българите се бунтуват против всички роми? Защо, когато един служител на реда от Пловдив умъртви родителите си, с цел да им вземе парцелите, не се разпалиха против служителите на реда и не ги нарекоха „ нагли “? Защо, когато един командос умъртви служител на реда с нож в сърцето, не се разпалиха служителите на реда против командосите? Ако беше се получил конфликт сред служители на реда и командоси – подобен, какъвто се подклажда нееднократно по престъпни мотиви сред българи и роми, какво щеше да стане?

– Има ли заплаха от съществени етнически конфликти в България?
– Има съществено етническо напрежение. То е изкуствено насаждано от така наречен патриоти, от така наречен националистически партии, които го желаят. А го желаят, тъй като се препитават от омразата. Тия партии не могат да съберат електорат, който да гласоподава за тях поради политическите им стратегии и предизборните им обещания, тъй като те явно не ги извършват. Вие къде виждате минималната пенсия от 300 лева и минималната работна заплата от 1000 лева, която те дадоха обещание? Никъде. Обаче виждате на доста места ненавист и борба сред етносите – две неща, които им правят работа, тъй като подтикват всякакви хора да гласоподават за тях. И тук желая нещо да ви попитам аз вас: знаете ли по какво се разграничават богатите българи и богатите роми?

– По какво?
– По нищо. Аз постоянно попадам в компании, където богати българи и богати роми ядат и пият доста се почитат, доста се тачат. И пет пари не дават кой по малкия екран какво бил казал…С бедните българи и бедните роми обаче не е по този начин. На тях малко им би трябвало, с цел да се намразят – като да вземем за пример, някой от едните да каже за другите, че са нагли. Това знаете ли какво демонстрира? Че казусът с омразата не е етнически, той е обществен. И че омразата съзнателно се насажда. За да замъгли акъла на бедните хора и те да си не помнят празните си джобове. Това си мисля аз. А вие?

– Като ме питате за разликата сред богатите българи и роми, аз си мисля за разликата сред думите на Джамбазки и Салхо Кисимов – единият етнически българин, а другият ром. Единият – евродепутат в Белгия, а другият гастарбайтер в Германия. Единият споделя по малкия екран: „ Да се срутен гетата! “, а другият и написа във фейсбут: „ Воеводци, ще пострадате, крайни къщи ще горят! “
– Няма разлика. Има аналогия. И ние от Националния съвет на Евророма настояваме за наказателно гонене против всички, които си служат с речта на омразата и по този начин подтикват към разпра. Срещу всички – все едно какво работят и по какъв начин се споделят. Ако няма законови текстове за това, да се създадат.

– Да, само че гетата са противозаконни, нали по този начин? Едно е противозаконни къщи да се бутат, а друго е законни къщи да се палят.
– Аз пък друго ще ви кажа. Във всички страни в Европа ромите са малцинство. Пътувал съм доста и знам, че циганското малцинство във всички страни е огледален облик – като нрав, образование и метод на живот – на болшинството. Каквито са българите, такива са и ромите им. Същото важи за германците, за сърбите, за руснаците. Бил съм на интернационалните конференции и виждам: идват сръбски роми или съветски роми, или немски – наперени, горди, показват се: ние сме сърби, ние сме руснаци, ние сме германци, ще рече: ние сме от велика страна, това вършим, онова…Да сте чули за етническо напрежение сред сърбите и ромите им, сред руснаците и ромите им, германците и ромите им? Не сте, нали? И няма да чуете. Гордите и мощните нации вземат решение проблемите си в единство. Слабите нации се оправдават – с това, с това и с ромите си, които били неинтегрирани…

– Интегрираните роми са лекари, учители, музиканти, медсестри. Те рядко влизат в новините, като се изключи Софи Маринова и Азис. Неинтегрираните постоянно ги снимат – те са каруцари, просяци, крадци…
– Никой човек не може и не трябва да бъде поставян под общ знаменател с други. Циганите ги поставят под общ знаменател „ нагли крадци “. Защо, запитвам! Нима ромите придвижват с кораби кокаин? Циганите ли ограбиха КТБ? Циганите ли източват банкомати и вършат хакерски офанзиви по целия свят? Има доста българи, които крадат – крадат милиони, нагли. Има и крадливи роми, мангасари. Но не всеки българин е ганьовец. И не всеки ром е мангасар. Читавите българи не обичат ганьовците, както читавите роми не обичат мангасарите. И всички са българи като цяло, тъй като са родени и живеят в България и имат българско поданство. С общия знаменател „ нагли “ се губят съдружници в общата битка на българите с побойниците и крадльовците. И друго – от години аз изрично отхвърлям думата „ интеграция “. За да се интегрира някой някъде, би трябвало да има къде. Циганите трябвало да се интегрират в обществото. А обществото какво съставлява? Интелектуалците са му каймака. Е, добре, кажете ми в България има ли неоплют интелектуалец? Колкото е по-изявен, толкоз е по-хулен и нападан. Но вместо да помъдреят от това, че са препатили и да се извисят с духа си над омразата, българските интелектуалци и сами стартират да ненавиждат.Силно да ненавиждат!

– Вие имате поради, допускам, това писмо на 11 интелектуалци до премиера, в което те възхваляват „ откровеното му родолюбие “ и го молят да даде „ скъпите си инструкции “ към институциите – да поддържат Каракачанов, който „ е заслужил възторженостти “, като нарекъл ромите „ нагли “?
– Това писмо имам поради. То доста ме натъжи. Нима останаха единствено в историята тези български интелектуалци, които имаха силата и доблестта да видят първо своите кривици, а след това да посочат и тия на народа, и тия на неговите лъжепатриоти. Пенчо Славейков написа: „ Не сме народ, а мърша “. Христо Ботев: „ Патриот е, душа дава, само че не свойта душа, братя, а душата на народа “… Тия наши велики персони в никакъв случай не са делили народа ни на роми, българи, турци…И не са употребявали езика си като тоалетна хартия за управници, които са се изпуснали…И не са си цапали перата с купешки думи…Добре, в случай че без купешки думи през днешния ден към този момент никой от нас не може да се показва, дано вместо думата „ интеграция “ да използваме думата „ консолидация “. В България всеки има право на етническо съзнание, само че всички сме българи и би трябвало не да се бием, а да се сплотяваме.

– А думата „ гетуизация “? Политиците, като папагалите, повтарят в последно време тая дума, за която не се знае от кого за първи път е казана. За вас тя какво значи?
– Гетуизацията е дума, която бележи не етнически, а обществен проблем. Що е то гето? Място, където е събрана избрана каста от обществото. „ Бояна “, „ Симеоново “, „ Драгалевци “ не са ли гета? Гета са. Гетата на богатите. В тях има покои, в които живеят и българи, и роми милионери.

– А замъците на циганските барони? Те се извисяват измежду нищетата във всяка циганска махала.
– Те са неприятна панорама, да.

– Защо тях конфискация не ги хваща? Защото политиците си приказват с бароните, по тази причина ли?
– И тия покои не можем да ги сложим под един знаменател.

– Да. Едни се водят на обществено слаби, други са на наркотрафиканти, трети – на телефонни измамници.
– Палатите, които се извисяват в циганските гета, са цигански, по този начин е. Но не са ли взели участие и българи в извисяването им? Не са ли българи служителите на реда, които си затварят очите пред наркотрафика и телефонните измами, тъй като взимат своето от тях? Ами данъчните, които ги подминават?…

– Незаконните цигански къщи по какъв начин по този начин се множат, макар, че от време на време ги събарят?
– Множат се с безмълвното единодушие на кметовете и на администрацията от ТСУ („ Териториално и селищно устройство “ – б.а.).

– Циганите са електорат, техните гласове се продават и по тази причина си разрешават нелегално да строят, да не заплащат ток, санкции, данъци…Така ли е?
– За тока – че ромите всеобщо не заплащат – не е по този начин. Откакто са в частни ръце енергоразпределителните сдружения, няма по какъв начин някой да употребява ток и да не си заплати. Преди 3 година аз предложих съгласно специалистите от ТСУ, да се разгласи интервал, в който ромите да си купят земята, върху която са строили нелегално. Така щяха да влязат над 50 млн. лева в хазната. Къщите щяха да се узаконят, всеки щеше да си има законна партида за ток, за вода… “Да се разрушат гетата! “, вика Джамбазки. Посред зима почнаха да ги разрушават. Но даже и да е посред лято, къде ще идат ромите по-късно? Корифеите на мисълта, като Джамбазки, би трябвало да знаят, че бедният няма какво да губи и без друго, а загуби и покрива на главата си, всичките му задръжки падат. И става непредвидим и публично рисков. Така не спада престъпността, а става противоположното.

– Не отговорихте на първата част от въпроса ми.
– За изборната търговия ли? В последните години доста българи се продават по-нагло от ромите. Повечето роми си продават гласовете от мизерия. А множеството българи – от лакомия, с цел да си покачат стандарта. Освен това, откакто вземат парите, множеството роми гласоподават по съвест, а множеството българи – срещу съвестта си. На предишните парламентарни избори една новопоявила се политическа групировка наля в един цигански квартал над милион и половина лв., а против тях получи единствено 175 гласа, макар, че 10 000 й бяха обещани…

– Колко ромски политически обединения ще вземат участие в идващите избори, съгласно вас? По една към всяка партия?
– Евророма не е ромска партия. В нея има и роми, и етнически българи, и турци, и помаци…И всички сме българи, както споделих. Иначе нито една от ромските партии няма да взе участие в изборите тая година, доколкото знам. Защото не са си подали докладите пред сметната палата.

– Има водачи на ромски партии, които се дефинират като леви, други като десни, а трети като другари на националистите, които желаят да ги вършат на сапун. Това не е ли необичайно?
– То и ром в дясното политическо пространство е като чернокож в Ку клукс клан.

– Всичко това не издава ли некадърност у ромите да си бранят правата сами?
– Каква некадърност! Откакто я има Евророма, ние имаме общински съветници и кметове. Нашите общински съветници в Самоков, дружно с други, и с кмета на общината съумяха да узаконят партидите за тока в квартал Седми. И индивида с частното енерго изрева.

– Бат Сали ли, някогашният народен представител?
– Вие публицистите сте по-информирани, вие го писахте.

– Образованието и бедността – това са първите 10 фактора, които обуславят престъпността. Вие разполагате със статистика вероятно: ромите ли са най-необразовани, най-бедни и най-крадливи в България?
– В реалити шоутата ние имаме опция да следим какъв брой са образовани някои етнически българи, като Черната Златка, която се изяви в играта със столиците на страните или Нора Недкова, която се опита да смуче през лъжицата си храната…Има необразовани във всички етноси и те се множат, за жал. А статистиката демонстрира, че в най-бедната Северозападна България има най-голям % начетеност сред ромите. В Бяла Слатина над 20% от общо 7000 роми са с висше обучение. Друг е въпросът, че медиите се фиксират върху необразованите мангали, а не върху образованите роми.

– Вицепремиерът Каракачанов вади стратегия за ромска интеграция. По данни от пресата тя е 12-та от 2000 година насам. Без да броим декадата на ромското включване и Националната тактика от 2012 – а. Или бъркам?
– Така е. То демонстрира, че съдружните сътрудници в държавното управление нямат връзка между тях. Каракачанов, в случай че беше поговорил с Цветанов, той щеше да му каже, че е създател на страхотна тактика – тая от 2012-а. Друг въпрос е, че едни и същи ромски фондации участваха в основаването, разискването и приемането на тая тактика и тя няма макрорамка – не се знае нито от кое място тръгваме, нито къде би трябвало да стигнем. Поредният безплоден документ…Вместо да вади нови такива, Каракачанов, като вицепремиер би могъл да ревизира през последните 20 година какви средства са отпускани за ромската интеграция. И по какъв начин са изхарчени. И какъв брой от тях отидоха в един фиктивен институт, който беше основан да взема решение ромската проблематика. И какво сподели инспекцията за злоупотребите на фондациите, които с пари, предопределени за десеграцията на ромските деца, си купиха коли, офиси, къщи и така нататък Евророма даде доказателства за кражбите. По 50% да бяха крали от европейските пари тия фондации, отново добре. А то ние сме засекли и кражба за 200%.

– Как!
– Ами по този начин. В един план за ромските деца, финансиран извън, изчезнаха 370 000 $, а след това в същия план, на същата стойност, само че финансиран от МО, изчезнаха още толкоз!

– Покажете ми въпреки всичко някой забележим резултат от плановете за ромите в някоя циганска махала. За 10 хиляди лв. да вземем за пример, за 100 лв., за хиляда?
– Аз не съм виждал подобен резултат. Може да има, само че аз не съм го видял.

Нашият посетител
Роден на 5 юли 1967 година в Златица. Завършил стопанска система в УНСС. Депутат в 38-ото национално заседание. Създател на партия Евророма (1998 г.), която и до през днешния ден оглавява. През 1999 година е задържан и наказан за обир на ловно куче, само че опрощение с президентски декрет.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР