Има необходимост от създаването на правна регулация върху главния прокурор,

...
Има необходимост от създаването на правна регулация върху главния прокурор,
Коментари Харесай

Адвокат Марковски посочи къде е мястото на убиеца Джок Полфрийман

Има нужда от основаването на правна регулация върху основния прокурор, тъй като не би трябвало да има безконтролна власт. Това разгласи пред bTV юрист Марин Марковски във връзка на решението на Министерски съвет да има самостоятелен прокурор, който да проверява Обвинител №1.

По думите му рекомендациите на Венецианската комисия по проблема, с които българското държавно управление се съобрази – не са наложителни. Той добави, че би трябвало да сме извънредно горди, че българският парламентарен арбитър Филип Димитров е станал зам.-председател на европейския юридически орган.

„ Независим основен прокурор е нужен. Няма да имаме двама основни, на самостоятелния единствената му задача е да управлява основния, само че единствено когато има данни за закононарушение, точни обстоятелства. Независимият няма да управлява директната активност на главния”, посочи юристът.

Марковски съобщи, че самостоятелният прокурор не би трябвало да „ дебне” Обвинител №1. Той посочи, че в новата история на България не е имало случай, в който името на основния прокурор да бъде забъркано в следствие за закононарушение.

„ Правителството реагира бързо, това ще покаже, че България и институциите са подготвени да създадат нужното за Златния юридически стандарт на Европа”, уточни юристът.

Юристът разяснява срещата на правосъдния министър Данаил Кирилов и освободеният предварително пандизчия Джок Полфрийман.

"Министерството на правораздаването даде мнение за Полфрийман, че той е безусловно несъответствуващ за освобождение.
Моето гражданско мнение, е, че не е редно Полфрийман да бъде пуснат предварително.

В момента се чака Върховният съд да каже определението си дали е законно, или не е. Предполагам, че ще каже, че е законно, тъй като той няма право да анулира определение ", съобщи той.

"Министърът дава отговор за пандизите. Той постоянно може да се срещне и с най-коварния пандизчия, който е вътре, в килията.
Това не е трагично. Важното е мнението на министерството, което споделя, че той не трябваше да излиза ", акцентира Марковски.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР