Има ли злоупотреби с източване на Здравната каса от отделението

...
Има ли злоупотреби с източване на Здравната каса от отделението
Коментари Харесай

Източва ли се Здравната каса чрез фиктивни операции? ВИДЕО


Има ли злоупотреби с източване на Здравната каса от отделението по Кардиохиргия в УМБАЛ " Свети Георги " в Пловдив? В първа част на нашето следствие ви срещнахме с хора, които не знаят, че са оперирани два пъти.  Нещо повече даже има епикриза, която те не имат, но  е отчетена  в Здравната каса. Стана ясно, че прокуратурата е образувала досъдебно произвеждане по сигнала, по който работим  и ние, и към този момент са разпитани над 100 очевидци. Още по  случая описваме в този момент:

Вече ви разказахме за сигналите, които получихме за  фиктивни интервенции на пациенти в отделението по Кардиохирургия в най-голямата болница в страната ни-УМБАЛ " Св. Георги " в Пловдив. Нека си напомним:

Срещнахме се с десетки хора, които настояват, че са претърпели една сърдечна интервенция в отделението по Кардиохирургия в УМБАЛ " Свети Георги " по една клинична пътека-119, само че съгласно документите, с които разполагаме усвоените   средства от бюджета на касата са за две интервенции по две разнообразни клинични пътеки-119-та и 116-та.

 

От разказите на тези хора и от документите, които притежаваме стана ясно, че в Здравната каса са регистрирани голям брой епикризи на пациенти, които те не имат. Това потвърдиха и лекарите, дали показания пред прокуратурата.

Показахме ви  и формалното мнение на специалистите от НЗОК-Здравната каса.



След дълга преписка с пресцентъра на болничното заведение с молба за изявление от наша страна с лекарите, подписали епикризите и оперирали хората, с които се срещнахме, успяхме да беседваме и с началника на отделението по Кардиохирургия към УМБАЛ " Свети Георги " -професор доктор Генчо Начев. Той отхвърли в болничното заведение да се правят фиктивни интервенции, както и да се изготвят документи с погрешно наличие.



Открихме и разлики в болничния престой, посочен в епикризите на пациентите и на тези, които са регистрирани в Здравната каса. Също и, че при значителен % от пациентите настава затруднение, налагащо повторна хоспитализация и повторна интервенция, в множеството случаи по клинична пътека 116.

Че, не са влизали повторно в операционната настояват още доста хора, с които се срещнахме, а някои от тях застанаха пред камерата ни. Стоянка Томрушка сега е в чужбина. Покойната й майка е оперирана в отделението по Кардиохирургия към УМБАЛ " Свети Георги ". Твърди, че интервенцията е една. И в този случай обаче, епикризите, регистрирани в Здравната каса са две.



„ -Една е епикризата. Това за тези дати, където е изписана и след това отново е призната за интервенция, не е правилно това нещо.

-Категорично тя си е била в болничното заведение и не е излизала?   

-Категорично не е правилно това нещо. Който и да попитате ще ви каже, че през цялото време откогато е влезнала, откакто е оперирана към този момент се прибра у дома. “, изясни Стоянка Томрушка.

Същото настояват, пред камерата ни, още десетки хора. Потвърждава го и един от лекарите, работили в Кардиохирургия към УМБАЛ „ Свети Георги “, които заснехме. Скрихме самоличността ми и по тяхно предпочитание.

„ Това са въпросните фиктивни хоспитализации, т.е. един пациент, който бива приет в болница по фиктивна пътека.

-Как се разграничават тези фиктивни епикризи     на фиктивни интервенции от другите, които са същински?

-Истината е, че ние сред нас знаем в действителност, че пациентът се води, че  не е опериран, само че в действителност си лежи в отделението.По документи всичко е изрядно. Здравната каса допускам, че е направила инспекции и надлежно не откриват някакви нарушавания. “, изясни единият от лекарите, на който крием самоличността.

Потърсихме мнението на експерти от други лечебни заведения за това: Има ли  как пациент да не знае, че е опериран два пъти?



„ Има условия. Дори и за един прорез да създадат на пръста. Изискването за всяка оперативна процедура е да има осведомено единодушие, а той е едно такова тесте документи. Те се разписват собственоръчно или се уведомяват околните за това. “, изясни доцент доктор Румен Илиев -кардиохирург в УМБАЛ „ Света Екатерина “-София.

От сигнала, изпратен до екипа ни и прокуратурата, разбираме, че има и чиновници на болничното заведение, които нямат интервенция на сърцето, само че пък имат регистрирана епикриза за сърдечна интервенция по клинична пътека в Здравната каса. Разполагаме с такива епикризи на няколко чиновници на болничното заведение. Една от тях е на Виолета Диамандиева,  санитарка   в отделението по кардиохиргия в УМБАЛ „ Свети Георги “. Съпругът й отхвърля тя да е оперирана от сърце. По документи обаче не е по този начин.



„ Това към този момент е закононарушение. Да пишеш, че някой е опериран, а той да няма прорез. “, безапелационен е доцент доктор Румен Илиев.

Началникът на отделението по Кардиохирургия проф. доктор Генчо Начев твърди, че няма хора от личния състав, които не са оперирани, а в това време има регистрирана епикриза за това в Здравната каса.



„ Това не е допустимо. Аз не знам такова нещо. Това най-лесно се ревизира. Тези хора, които го настояват да го потвърдят и край. Не знам за какво би трябвало да приказваме по тази тематика. “, изясни проф. доктор Генчо Начев.

Прави усещане, че в множеството епикризи проф. д-р Начев попада както съветник, а не като оператор, както настояват хората, с които се срещнахме.

В формалното мнение на Здравната каса, изпратено до медията ни е посочено, че  в случай че консултантът извърша оперативна активност, не може да бъде регистрирана клинична пътека и няма по какъв начин да бъде платена.

" Консултантът може да бъде включен в оперативния екип, само че не може да бъде реализатор по клинична пътека, според наредбите на чл. ?Ако консултантът е вписан в Приложение 1б към контракта на лечебното заведение с НЗОК, може да прави оперативна активност, само че не може да регистрира клиничната пътека. Участието му в оперативния екип следва да бъде отразено в оперативния протокол. ",  е посочено в мнението на НЗОК.



„ -Всички хора с които сме разговаряли споделят, че са доста удовлетворени от отношението, от Вашата интервенция, от болничното заведение. Когато вие оперирате на епикризата вашето име ли написа като оператор?

-Не, написа ме като съветник. Още една особеност има, тъй като ме питахте, дали моето име написа. Това е тъпотията на касата. Трябва да си на 100 % трудов контракт, с цел да можеш да отчетеш. Няма значение дали оперираш, или не оперираш. И това е повода да се пиша като съветник, с цел да не ги регистрират, тъй като няма да ги отчетат. Аз имам 44 години стаж в Кардиохирургия, ще се занимавам с касата дали мога да оперирам, или не. Нали това е също едно безсрамие? Не е за проверяваща публицистика, само че е безсрамие.



-Преди вие да бъдете назначен за шеф на клиниката по Кардиохиргия е имало инспекция от НЗОК и Икономическа полиция, не знам дали сте осведомен, отново за клинична пътека 116? И даже е наложена временна забрана да се работи по тази клинична пътека?

-Това не е допустимо. “, сподели още проф.д-р Генчо Начев.

Такава инспекция обаче е имало и е открита неизвършена, само че отчетена  активност през 2022 година Тогава   е наложено отчасти преустановяване на контракта по клинична пътека 116 се споделя още в становището на Здравната каса в отговор на наше запитванe.



" Със Заповед на шефа на НЗОК е осъществена независима инспекция от длъжностни лица – чиновници на НЗОК, при която е открита регистрирана, само че неизвършена здравна активност по клинична пътека № 116.Издадена е Заповед за отчасти преустановяване на контракта /РД-25ЗС-306/25.07.2022 г./ на ЛЗ по клинична пътека № 116, като против същата е формирано дело, което се преглежда от Административен съд – Пловдив.  "

Извършена е  и инспекция от НЗОК, изясни някогашният шеф на отделението по Кардиохирургия към УМБАЛ „ Свети Георги “ проф.д-р Заприн Въжев.



„ Аз като шеф, като началник на катедрата давам отговор за научната активност и през 2021 година аз получих един доклад за активността на отделението на кардиохирургия, в който видях, че действително осъществените интервенции са 402, а интервенциите, които са регистрирани са по памет, ако не бъркам са около 750 интервенции. Разликата е значима. След като мои колеги бяха освободени, един от тях подаде сигнал за нарушаванията, които се правят. Няколко месеца по-късно бяха осъществени инспекции от страна на НЗОК и НЗОК откри нарушавания единствено при двама пациенти. И съответно касата ще предприеме административни актове, и нищо повече. “, изясни проф. доктор Заприн Въжев.

Един от докторите със скрита идентичност, твърди, че той и сътрудниците му са били принуждавани да попълнят документи с погрешно наличие.

„ Аз съм попълвал такива документи, за което съм дал съответните показания към прокуратурата, когато бях извикан на разпит.  С ясното схващане, че това не е редно. Това е закононарушение, но събитията бяха такива, че ние бяхме принуждавани. Не приказвам единствено за себе си, а за всички сътрудници в отделението. По целия канален ред всеки от лекарите би трябвало да си напише съответната част, за която е виновен. И всеки си знае, защото в кардиохирургия има строго бих споделил кастово йерархично систематизиране на функционалностите сред лекарите. Всеки си знае неговата част. Няма потребност някой да ти споделя напиши си първата част от епикризата или напиши си оперативния протокол, или напиши я анестезиологична лист. Всеки си знае какво би трябвало да си напише. “

Според доцент доктор Васил Пандов, който е някогашен началник на Надзорния съвет на НЗОК и сега депутат по случая би трябвало вземе отношение Министерството на здравеопазването.



„ Това, което ми предоставихте като материали с тези разнообразни епикризи за един и същи пациент, който за един и същи интервал на лекуване има издадени разнообразни епикризи една в него с едно наличие и регистрирани други към Здравната каса с друго наличие, може да наведе на мисълта за фиктивно отчитане на активност. Т.е дейност, която не е осъществена, само че регистрирана. Разбира се, това би трябвало да се удостовери от способените органи. Не ме учудва. “, обясни доцент доктор Васил Пандов.

Ден откакто излъчихме първа част на нашето следствие  с  нас се свърза дъщерята на 72-годишната Звезда Терзиева. Тя е била на лекуване в УМБАЛ " Свети Георги ", където отказала сърдечна интервенция и си тръгнала по лично предпочитание. В епикризата, която и е дадена, написа че е изписана на 2 май сутринта. Жената обаче твърди,че си е тръгнала на идващия ден -3 май,следобед. Потвърждават го и нейните близки.  Само че, в следващите няколко дни дни тя не може да си купи животоспасяващи медикаменти, тъй като:

„ Не съм изписана от болничното заведение. Личната лекарка ми сподели: Ти си още в здравно заведение. Викам аз през вчерашния ден излезнах. Какво да направя. Инсулина ми свършва към този момент. Последно химикалка ми е. Нямам. “, изясни Звезда Терзиева.

„ Ако я закарам примерно в Окръжна болница, на мен ще ми се каже, че не могат  да приемат майка ми, тъй като тя лежи в УМБАЛ „ Свети Георги “. А, пък майка ми не е клонирана “, изясни дъщерята на старата жена.



Докато сме при дамата тя звъни на персоналния доктор и разбираме, че към този момент е изписана от болничното заведение. До 9 май обаче при персоналния доктор е отчитало, че тя се  води на лекуване. Така на процедура Звезда Илиева, която е била у дома от 3 май, в действителност още няколко  дни се е водила,че е в болница. В същото време на епикризата, която щерка й взима от УМБАЛ „ Свети Георги “ е посочено, че    тя е изписана на 4 май.

„ Тук има два органа, които сигурно могат да създадат инспекция. Единият вътрешен одит на Министерство на здравеопазването. Тоест би трябвало да сезирате министъра на опазването на здравето, защото той е принципал на това лечебно заведение и другият орган, несъмнено, Националната здравноосигурителна каса. Ако в хода на тези инспекции има подозрения за осъществени някакви, както споделиха сформира на Наказателния кодекс, могат да се сезират. Те са длъжни в действителност и Здравната каса и Министерството на здравеопазването да сезират прокуратурата и Министерство на вътрешните работи. След вашето предаване те могат и сами да се самосезират. “, допълни доц. доктор Васил Пандов.

На ход са проверяващите. А ние продължаваме да следим този случай!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР