Има ли шанс за резултат на предстоящите преговори между външните

...
Има ли шанс за резултат на предстоящите преговори между външните
Коментари Харесай

Димитър Гърдев пред Tribune: Срещата в Анталия е заради навлизането в третата решителна фаза на конфликта Русия-Украйна

Има ли късмет за резултат на идните договаряния сред външните министри на Русия и Украйна в Анталия - потърсихме мнението на Димитър Гърдев, който е посланик, специалист по интернационалните връзки и интернационална сигурност, интернационален секретар Политическа партия „ Има Такъв Народ “

Г-н Гърдев, на следващия ден първите дипломати на Русия и Украйна сядат на масата за договаряния в Анталия, финансовите пазари през днешния ден означават нов срив на рублата, а организация „ Фич “ предвижда банкрут на съветската стопанска система. Възможно ли е вследствие на тежките стопански наказания Русия изненадващо да завърши „ интервенцията “ си?

Има и такава догадка, само че тя ще бъде извънредно изненадваща и безусловно шокираща, тъй като нямам доверие Русия за две седмици да банкрутира единствено поради някакъв срив и флуктуации на интернационалните валутни пазари. Искам да напомня, че при първите наказания сривът беше същия, дори може би с по-големи проценти, само че страната не банкрутира тогава и нямам доверие в този момент да се случи. Това би било безспорна случка. Владимир Путин знае какво ще му се случи и тези наказания, които бяха обявявани като изключване от системата SWIFT, бяха коментирани още при анексията на Крим. Тогава си припомням, че четох такива разбори, имаше огромен спор по какъв метод Русия да избегне това, което се случва в този момент. Според западни източници Русия разполага със 600 милиарда запас, тъй че срив на такава страна за 14 дни съгласно мен е необикновен, само че всичко може да се случи.

Тези договаряния в Анталия не се разследване на финансов срив на Русия. Те са разследване на това, че войната навлиза в третата си решителна фаза. Това, което сега следим като равнище на договарящите, е най-високото досега, а точно външните министри на двете страни – Кулеба и Лавров с посредничеството на Чавушоглу.

Първата беше нашествието и нахлуването на предните отряди на съветска формация. Впоследствие след 4-5 дни видяхме да навлиза главната формация и огромните градове са обградени, всички. А в същото време най-боеспособната част на украинската войска се намира в североизточната част и също е обградена. Третата фаза, която е най-жестоката, е погром на тази украинска формация от 160 000 индивида, които са „ в чувал “. Същевременно ще стартира нахлуване и пердах за огромните градове. Това са най-кръвопролитните боеве. Това считам е повода да се вдигне равнището на договарянията сред двамата външни министри. Няма по-високо равнище, с изключение на среща сред самите водачи, само че те не договарят толкоз. Там се одобряват и се разискват крайните решения, готови от външните министри. Това е моето пояснение за срещата в Анталия, а не погром на съветската стопанска система.

Как оценявате хода на Полша, която изненада всички и предложи да достави своите МиГ-ове в база на НАТО в Германия?

Изключително подвеждащ ход към Съединени американски щати. Затова и реакцията беше такава. Изключително подвеждащ ход все едно това са политици и хора, които не правят оценка какво се случва. Това е предизвикателство към позицията на американския президент, който съобщи, че Съединени американски щати няма да се намесват с въоръжение и военни в спора в Украйна.

Нека забележим какво стои зад това предложение – „ ние ви даваме нашите самолети, само че вие с вашите самолети ги доставете в зоната на спора “. Това значи предизвикателство към Съединени американски щати да бъдат въвлечени в този спор, в случай, че единствено преди два дни съветският президент съобщи, че ще преглежда всяка една страна, която навлиза в зоната на спора с въоръжение и бойна техника като воюваща.

Не значи ли това, че и Полша е била подложена на напън, както Словакия и България, да даде своите съветски самолети и че тя не желае да влезе в спора и не желае да го извърши?

Това са догатки. Полша не е отказала. Тя, апропо, си дава всички самолети. Тук има още един миг, че ѝ се предлага да закупи втора употреба Ф-16, да получи заем, а не да ги заплати незабавно. Това е новото в програмата на Съединени американски щати, като на Полша се предлагаха и преференциални цени. Затова аз преглеждам предлагането на Полша като чисто прагматично, тук няма нищо друго.

Защо могат да го създадат те, а не и ние?! Защото те имат към този момент Ф-16, имат готови водачи, имат тренажори, те имат цялата стратегия за образование, а ние нямаме. Така че те умерено могат да се освободят от МиГ 29, да получат заем, да получат преференциални цени и да получат самолетите втора употреба Ф-16. Имат водачите, имат стратегиите.

Не са ли разочаровани и те, както украинския президент Зеленски от ролята на НАТО в спора?

Като са разочаровани, да го показват в Съвета на НАТО.

Президентът Зеленски разгласи, че ще преразгледа позициите си към Алианса, по какъв начин тълкувате това?

Като позиция на човек, който е бил доверчив. Не мога да допускам, че президентът на такава страна може да има вяра, че НАТО ще се намеси в спор на страната на страна, която не е членка. Първо трябваше да види за какво не се случи участието на Украйна, макар че беше заречен. Това са 8 години. Това трябваше да му бъде червен сигнал. На всички беше известно, че по Устава на НАТО не може да бъде призната една страна, която не управлява цялата си територия, първо. И второ, на чиято територии са ситуирани непознати войски.

За да бъде призната в НАТО, Украйна трябваше да се откаже от Крим като част от територията си, както и от източните си провинции, оповестили самостоятелност. Руската войска трябваше да се изтегли от Крим, който е част от тяхната територия по конституция. По този метод беше блокирано участието на Украйна в НАТО. Това е общоприета процедура на Русия. Тук не виждам за какво са толкоз учудени, тъй като Русия ползва такава политика и към Молдова с Приднестровието, и към Грузия с Южна Осетия и Абхазия, и към Армения – с базите там. Това не е инцидентно и сериозните аналитици го знаят.

Вашата прогноза – ще продължи ли спора и ще доближи ли своята трета фаза?

Много се надявам да не навлезе в третата фаза, това което приказвах първоначално. Затова всяка една самодейност би трябвало да бъде подкрепяна, с цел да се откри спокойно решение, с цел да се подпишат даже и неизгодни условия, при които е сложена сега Украйна. Другото е изключителна кланица. Изключително кърваво ще е.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР