Има ли нещо общо между коронавируса и рекламата? И дали

...
Има ли нещо общо между коронавируса и рекламата? И дали
Коментари Харесай

Рекламата е вечна, COVID-19 - кратък*

Има ли нещо общо сред ковид и рекламата? И дали положителната реклама може да преобърне пандемичната рецесия във опция за облага? По подигравка на ориста връзката е древногръцкият доктор и мъдрец Хипократ, приет за основоположник на актуалната медицина. Както е известно той е основал школата "Хипократ ", в която поставя основите на самостоя телната просвета "медицина ". Днешните медици поставят така наречен Хипократова клетва, а в този клон на науката работят Хипократовите правила, измежду които е и "Ars longa, vita brevis " (Изкуството е постоянно, а животът – кратък).

Хората от редица бизнес браншове анулираха или отложиха значими събития, с цел да проработят от домовете си. Техните маркетингови тактики също не могат да работят ефикасно в изискванията на изключително състояние, тъй като хората изпадат в суматоха и тяхното внимание се измества настрана от развиването на бизнеса и от предлагането на артикули. Възможно ли е пандемията да построи такива защитни антитела и за рекламата, способни да подобрят имунитета на бизнеса с цел да получи повече облага?

Какво загуби рекламата по време на епидемията?

"Според изследване на Бюрото за интерактивна реклама (БИР) в Съединени американски щати бюджетите за реклама в "болния интервал " спадат с 43% в обичайните медии и с 38% в цифровите канали по отношение на плануваното за март и април 2020 година Най-малък е спадът на рекламния бюджет в обществените мрежи - 33%. За България няма данни, само че бих предположил, че става дума за сходни стойности ", разяснява за "БАНКЕРЪ " Георги Малчев, съучастник и шеф в Xplora BG, член на управителния съвет на БИР за България и учител по цифров маркетинг в УНСС и СофтУни.

"Едно от първите дейности на марките в условия на рецесия е да редуцират своите рекламни бюджети, макар че доста изследвания сочат и потвърждават, че в дълготраен проект това не е вярно. McGraw-Hill изследва държанието на 600 компании по време на рецесията през 81-82 година и открива, че продажбите на фирмите, траяли да се популяризират в интервала на рецесия, са се нараснали с 256% по отношение на тези, които са спрели ", сподели за "БАНКЕРЪ " доцент доктор Кристиян Постаджиян, учител в Департамента по Кино, реклама и шоубизнес в Нов български университет.

Според него бизнесът изрично би трябвало да продължи да влага в реклама и да откри платформа за връзка с потребителите. "Кризата трансформира само метода, по който това се случва ", прибавя Постаджиян.

Това изцяло е в духа на Котлър и Каслионе, които в книгата си "Хаотика. Мениджмънт и маркетинг в епохата на турболентността " от 2008 година споделят, че

засилените връзки по време на криза

имат по-силно въздействие върху резултата в сравнение с по време на напредък на стопанската система.

Ето за какво маркетолозите предлагат на притежателите и шефовете на бизнесструктури да слагат на напред във времето проблемите и потребностите на своите консуматори, като основават контент маркетинг или наличие със препоръки. Например - финансовите институции да демонстрират способи за икономисване на пари, за адаптиране на дребния бизнес към понижения брой на клиентите и покупките, или търгуване с акции. А за тези, които не могат да пренасочат услугите си онлайн, е от основно значение да провеждат уеб семинари и да поддържат връзка с клиентите си в обществените мрежи.



Автомобилните колоси демонстрираха нови версии на своите лога, които приканват към обществена отдалеченост

"Сега е време на неустановеност и рецесия - бизнесите следва да основават маркетинг тактики и връзки, които основават възприятие за сигурност и предизвикват спокойствието и човешките полезности ", твърди Георги Малчев.

Но и в маркетинга важат правила и етични правила за това по какъв начин би трябвало да наподобява една реклама. Джошуа Спаниър, вицепрезидент на световния рекламен отдел на "Гугъл " на основата на свои наблюдения счита, че маркетинговите решения по време на рецесията с COVID-19 би трябвало да се преценяват локалната обстановка. По-добре е човек да му се довери, другояче има риск сходно на Constellation Brands, производителят на известната мексиканска бира Корона, да понесе рецензия за демонстрация на неприятен усет в рекламата на фона на страховете към вируса (макар, че това не се отрази на продажбите на напитката).

В рекламата постоянно

разликата сред "умно " и "цинично "

може да е доста тънка. "За печеливш метод би трябвало добра концепция. Но ключът към тоталния триумф или тоталния крах е в осъществяването. Генерално считам, че хората в България демонстрират високо равнище на възприятие за комизъм в обстановката – всички мемета с военачалник Мутафчийски го потвърждават, т.е. тематиката за ковид е и може да бъде основа за концепция на реклама, само че е значимо да се развие в вярна посока, " сподели Кристиян Постаджиян.

Като образец за неудачен опит пък той сочи акцията на "Кредисимо " в обществените мрежи. Изпълнението, надяваме се несъзнателно, дискриминира потребителите, които не са християни.

Проблемът с намесването на вяра в подобен вид послания е от една страна дали потребителят е набожен или не, само че поражда и етичният въпрос: Доколко въобще една реклама би трябвало да намесва и употребява вяра за своите търговски цели? В Закона за вероизповеданията написа "молитвени домове, храмове, манастири, предмети и лица, свързани с богослужебната активност, не могат да бъдат употребявани за реклама от търговци без експлицитното единодушие на съответното изповедание ".

"Намесването на вяра в рекламата не е подходящо

даже в естествени времена, само че в този момент и в този подтекст ми се вижда вижда неуместно, " разяснява специалистът. Макар въпросните фотоси да не демонстрират написаното в законодателството, те са в тази посока ", счита Постаджиян.



Част от рекламата на Кредисимо в обществените мрежи

Ползата от рецесията

Да се върнем към десетилетие обратно - към международната финансова рецесия от 2008 година. Тогава марки бяха принудени да понижат разноските си, в това число за реклама, и по този метод бяха на път да изгубят голям дял от таргет групите си. Тогава ресурсите на рекламния бизнес далновидно се пренасочиха към интернет - канал, който стига до голяма публика и е надалеч по-евтин от класическите медии

Разходите за интернет реклама по света през 2008 година скочиха на 65 милиарда $, а през 2011 година прогнозата на IDC Financial Forum - за 106.6 милиарда $ - даже бе надмината. Тогава уеб рекламата процъфтя. Разбира се, за това способства и взривът на обществените мрежи (Фейсбук, Снапчат, Инстаграм и т.н.).



Автомобилните колоси демонстрираха нови версии на своите лога, които приканват към обществена отдалеченост

"Някои маркетинг начинания в този момент получават по-голям приоритет и се обезпечават нужните запаси за тях. Всичко, обвързвано с новото държание на потребителите - чат ботове, виртуални разходки, онлайн съвещания и онлайн продажби. Това визира на процедура бизнес линии и промени в стойностното предложение на фирмите ", показва като плюс от актуалната рецесия Малчев.

Знаете по какъв начин театърът и музеите не оставиха своите гости да се усещат залостени у дома и действаха като Мохамед с планината. Те придвижиха Лувъра, Цирк дьо Солей и театъра в домовете на хората чрез технологиите. Дали в действителност можем да си представим какво ще се случи с рекламния пазар, в случай че тази процедура продължи да се развива и театърът ежедневно "ходи на крайници " при милионите хора с физически проблеми?
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР