Има коли, в които искаме да бъдем забелязани. Те имат

...
Има коли, в които искаме да бъдем забелязани. Те имат
Коментари Харесай

Тест Драйв: Mercedes C-Class

Има коли, в които желаеме да бъдем видяни. Те имат специфична аура на пътя, която кара другите да бъдат по-внимателни към нас. Да го кажем по този начин, когато застигнем кола на автомагистралата, която кара със 100 км/ч в лявата лента, има значение водачът ѝ какво вижда в огледалата за това какъв брой бързо ще се прибере вдясно, с цел да го изпреварите. Поне на Балканите е по този начин, за положително или за неприятно.

Mercedes C-Class е автомобил с такава аура. Той е стилен седан, основан с педантично внимание към детайла, на което единствено една немска компания с вековни обичаи е способна. Това е далечният правоприемник на паметния Mercedes 190, който промени разбирането ни за добре издигнат автомобил през 90-те, а и до през днешния ден виждаме негови представители по улиците. Това е автомобил, който наподобява на умалена версия на лимузината S-Class, с което като че ли ви подтиква да не се отхвърляме от стила, който харесваме, а просто да го съобразим с нашия метод на живот и благоприятни условия.
 Снимка 506179

БЪРЗ ТЕСТ

За един бърз тест през уикенда покарахме 220d версията на Mercedes C-Class, оборудвана с AMG състезателен пакет и покрита с перлено бяла багра. Общият аспект на колата не е нито прекомерно показно нападателен, нито прекомерно отегчителен и постен. Резултатът е автомобил с налични експлоатационни разноски и външен тип, наподобяващ спортните модификации. Истинските хитреци, биха го поръчали без табелка " 220d " на задния похлупак, с цел да остане тайната им вечно неразкрита. Поне за пред по-разсеяните и незапознати хора.

Визуалният AMG пакет визира визията на джантите, броните, праговете и интериора и на процедура е оня колорит, който разграничава автомобила, който обичаме, от автомобила, в който желаеме да ни виждат.

Разбира се, при по-внимателен оглед " измамата " лъсва. Така да вземем за пример, в случай че се наведем и погледнем под задната ризница, ще видим че зад двата огромни хромирани ауспуха има единствено декоративни пластмасови решетки. Под левия обаче ще забележим две елементарни изпускателни тръби, извити надолу, като при всеки дизел. Но в последна сметка каква ни е работата да се пъхаме там и да любопитстваме...
 Снимка 506177

Макар че се оферират доста комбинации от разнообразни цветове и материи, интериорът на тестовия автомобил беше тъкмо подобен, какъвто го харесваме - напълно черен. Това основава уют и чувство за нещо първокласно и ненатрапчиво, какъвто в действителност C-Class е.

Скоростният лост на 9-степенната автоматизирана скоростна кутия е там, където всички Mercedes почитатели са привикнали да го търсят - на мястото на лостчето на чистачките. А на междинната подпора са ситуирани единствено джойстикът на мултимедийната система, сензорният панел за ръководство на същата и няколко бутона за другите режими на работа на мотора.
 Снимка 506176

ДОКОСВАНЕ

Инструменталното табло зад кормилото е стандартно - с аналогови стрелки, което е отлично, тъй като ни лишава от възприятието да си мислим, че управляваме компютър, а не кола. Въпреки това, в C-Class няма доста аналогови неща.

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ
Модификация: 220d 4MATIC Работен размер: 1950 куб. см. Мощност: 194 к.с. Въртящ миг: 400 Нм Ускорение: 6.9 сек. до 100 км/ч Максимална скорост: 233 км/ч Среден разход: 5.7 л/100 км Трансмисия: 9-степенна автоматизирана Базова цена: 71 100 лева
Дисплеят на мултимедийната система гордо стърчи в средата на таблото, сред стрелките на километража и оборотомера има втори екран, а на кормилото има дребни сензорни " пъпки ". С последните управляваме разнообразни функционалности на колата, като просто ги допираме и плъзгаме пръст по тях. Удобно, само че и малко объркващо.

Без да претендираме за стопроцентова акуратност, съгласно нас в тази кола можем да сменяме радиостанцията най-малко по 10 разнообразни метода - посредством физически бутон от кормилото, посредством тъч функционалност от кормилото, докосвайки огромния приблизително ситуиран екран, от въртящия се контролер на междинната подпора, от сензорния панел над него, с гласова команда... описът продължава.

В това няма нищо неприятно, само че е в действителност малко объркващо, най-малко в случай че сме нов притежател. При шофиране пък от време на време се случва да се допрян несъзнателно сензорните сектори, което да докара до промяна на информацията на някой от екраните. С две думи, ще ни се наложи да свикнем един с различен.

Това, с което няма да ни се постанова да привикваме, е да включваме и изключваме дългите светлини, тъй като те са автоматизирани - в случай че си доплатим за системата, несъмнено. Тук тя е доста добре настроена и в действителност на дълъг път прави заслепяването на останалите водачи на процедура невероятно. Специални датчици виждат отдалече фаровете и стоповете на другите коли и незабавно превключват на къси. А когато всичко още веднъж потъне в мрак, незабавно дългите ни светлини се завръщат, без да вършим нищо.
 Снимка 506182

БЕЗ КОМПРОМИС

Седалките са безкомпромисни, също както отлично настроеното окачване и маневреността. Mercedes са известни с необикновената си система за завиване на предните колела, които се чупят по вертикала, с цел да понижат радиуса на завой. Това се усеща и тук. Без да е разхитителен, това е въпреки всичко много великодушен като размери автомобил, който обаче не основава никакви главоболия при маневриране в тесни подземни паркинги и дребни улички.
 Снимка 506180

Колкото до мотора, той е 2.0-литров, въпреки че на задния похлупак написа 220d, а мощността му е 194 к.с. Той има характерен дизелов фасон на държание и е много прелестен за каране, тъй като разполага със стабилен въртящ миг, което прави изпреварванията изключително лесни и ненапрягащи.

Всъщност, всичко в този мотор е ненапрягащо - в случай че чакаме драматизъм и фойерверки, когато натиснем педала на газта, ще останем разочаровани.

Но в случай че задачата ни е да разчитаме на автомобил с добра динамичност и прелестен разход на гориво, това е нашият мотор. А всичко се добавя от системата за задвижване на четирите колела 4MATIC, която внася спомагателна доза сигурност в завой и променливи условия.
 Снимка 506181

Класическите седани като Mercedes C-Class са страхотни, тъй като наподобяват добре, стоят на пътя добре, имат четири порти и огромен багажник, който е обособен от пътническата кабина. Проблемът е не толкоз с размера на багажника, колкото с неговия отвор, който е доста по-малък и неуместен за товарене спрямо този на хечбек, комби и SUV моделите, чиито заден похлупак се отваря дружно със задното стъкло.
МОЖЕ ДА: не ни се желае да излезем от него НЕ МОЖЕ ДА: сбъркаме AMG пакета с същинско AMG ЛИПСВАТ МУ: четири същински ауспуха откъм гърба
Тук евентуално ще поберем същия брой куфари, само че ще ни се наложи да си поиграем малко повече с подреждането им - поради необятния и бездънен, само че за сметка на това невисок отвор.

Изключително мъчно е да намерим дефекти на автомобил с традициите и историята на Mercedes C-Class, като постоянно рискуваме да излезе като че ли сме ги изсмукали от пръстите си.

Един от обективните дефекти, несъмнено, е цената, само че по този начин стоят нещата в премиум сегмента. За един добре оборудван модел, ще би трябвало да се разделим с към 90 000 лв..

Естествено, с изключение на премиум чувство, за парите си получаваме и много екстри - 4х4 задвижване, пестелив и чевръст мотор и огромен набор от асистенти за сигурност и комфорт. От субективните дефекти е прекомерно мощното и блестящо синьо амбиентно осветяване в интериора, което е малко тийн за нашия усет. Но пък кой е казвал, че C-Class е за изключително зрели хора.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР