Има желание да се използват всички възможности за задълбочаване на

...
Има желание да се използват всички възможности за задълбочаване на
Коментари Харесай

България и Македония искат задълбочаване на сътрудничеството

Има предпочитание да се употребяват всички благоприятни условия за задълбочаване на съдействието сред България и Македония , стана ясно от срещата на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и на заместник-председателя на Събранието на Македония Фросина Ташевска-Ременски.

На посещаване в страната ни е делегация на Групата за другарство Македония - България. Делегацията е водена от Ташевска-Ременски а визитата ще продължи и на 22 март.

 Румен Радев: Договорът за добросъседство с Македония
Румен Радев: Договорът за добросъседство с Македония " опустоши " недоверието

Македония няма териториални искания към България

От своя страна Караянчева означи, че ратификацията на Договора за добросъседство е историческа стъпка и за двете страни.

Документът отваря доста порти пред нас, съобщи ръководителят на Народно събрание. Парламентът ни е подготвен да показа опит и да помогне на македонски си сътрудници в стъпките към участие в НАТО и Европейски Съюз.

Заместник-председателят на Събранието на Македония благодари на Караянчева за постигнатото единогласие при гласуването на ратификацията на контракта за другарство.

Македонски приоритет е развиването на добросъседски връзки със страните от района, акцентира Фросина Ташевска-Ременски.

По-късно гостите се срещнаха с народните представители от Група за другарство в България - Македония. Сред разискваните тематики по време на диалога бяха интеграцията и приобщаването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз и НАТО , както и евентуалните благоприятни условия за реализация на значими и за двете страни инфраструктурни планове .

 Подписахме контракта за добросъседство с Македония Обновена
Подписахме контракта за добросъседство с Македония

България е първата страна в света, признала Република Македония

Среща сред депутати от България и Македония е историческа, защото последната сходна е била преди 11 години.

Визитата е по покана н а ръководителя на групата за другарство с Република Македония и народен представител от Вътрешна македонска революционна организация в ПГ " Обединени патриоти " Борис Вангелов.

Македонските депутати се срещнаха с представители на групата за другарство с Република Македония в българския парламент . На срещата с изключение на Борис Вангелов участваха и родните воеводи Юлиан Ангелов, доцент Милен Михов, Искрен Веселинов, доктор Калин Поповски, Йордан Йорданов.

Вангелов посочи, че денят е исторически, защото македонски и български парламентаристи сядат на една маса след толкоз години разцепление.

Фрусина Ташевска беше безапелационна, че държавните ползи и сигурността на целия район са доста по-важни от политическия рейтинг и политиците. Мнението й бе подкрепено от всички и депутатите стиснаха ръце.

Темите табу допреди години през днешния ден не могат да ни спрат. Трябва да изправим грешките и да продължим дружно напред, добави Ташевска.

В рамките на визитата гостите от Македония ще проведат срещи с Комисията по европейските въпроси и надзор на европейските фондове, с Комисията по външна политика и със заместител министър-председателя по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР