Има ефективни начини за подпомагане на здравния бюджет чрез бюджетно

...
Има ефективни начини за подпомагане на здравния бюджет чрез бюджетно
Коментари Харесай

Аркади Шарков: 10% от акцизи могат да донесат 600 млн. лв. допълнително за здравеопазването

Има ефикасни способи за подкрепяне на здравния бюджет посредством бюджетно неутрални принадлежности. Един подобен инструмент, който се разисква в последните години в Европа и се ползва пилотно в някои от страните, е целевото заделяне на средства от приходите от акцизи и тяхното пренасочване към здравните бюджети за обезпечаване на здравните потребности на хората. Това споделя здравният икономист и консултант в Министерство на здравеопазването Аркади Шарков пред Dir.bg и 3eNews.

По думите му единственият проблем да се приложи този инструмент е, че когато тази политика стигне до Министерството на финансите, нормално среща опозиция. „ МФ по принцип не обича да заделя авансово пари, считайки, че това ще „ разлигави “ потребителите на тези приходи. Освен това, знае се, че за ваучерите не се заплаща налог към тях и това също не се харесва на МФ. Друг е въпросът, че когато всички други благоприятни условия за подкрепяне на здравния бранш станат мъчно налични или съвсем недостъпни, когато приказваме за заделяне от прехвърлянето, който страната прави, или за понижаване на постъпленията в резултат на нараснал риск от безработица и самата безработица, то тогава страната ще е изправена пред нуждата да предприеме гъвкави решения, каквито са тези бюджетно неутрални принадлежности като отчисления от акцизите и ваучерните схеми за здраве “, споделя Шарков.

Той акцентира обаче, че не се касае за покачване на % на акциза, без значение дали е за тютюн, алкохол или горива, а за увеличение на % от към този момент постъпилите средства от акцизи. „ Ако дадем образец от тази година – почти 6 милиарда лв. са заложени като приходи от акцизи, което значи, че единствено 10% от тях да се заделят, това ще са в допълнение 600 милиона лева за системата на опазването на здравето. Ако вземем акцизите за 2022 г, при заделяне на 10% за здравния бранш, то това са в допълнение 110 млн. за извънболнична здравна помощ, 254 млн. за болнична и към 140 млн. за медицински произведения, медикаменти и храни за домашно лекуване или към половин милиард приходи, които могат в допълнение да бъдат влети в бюджета на НЗОК. Това е относително сдържан, елементарно понятен и резистентен метод, който политиците биха могли да възприемат в един, уповавам се, по-стабилен парламент “, споделя здравният икономист.

Аркади Шарков е безапелационен, че за всеки 2 лв., в допълнение вложени в опазването на здравето в този момент, възвращаемостта ще е от 7 лв. за българската стопанска система до 2040 година „ Това е изчислено по една методология на McKinsey, която приспособихме за българската действителност и с която пресмятаме възвращаемостта на вложенията в опазването на здравето. Когато става въпрос за опазване на здравето, възвращаемостта е доста по-голяма от вложенията, само че това е мъчно аргументируемо пред политици, тъй като нашето проучване демонстрира възвръщаемост след 20 години, а политиците са през днешния ден и на следващия ден тук, вдругиден може да не бъдат. За политика е значимо да му предложиш нещо, което ще му върне резултат доста скоро. Затова е доста значимо да има последователност и непоклатимост, когато става въпрос за стратегическото обмисляне на здравните потребности на популацията “, споделя той.

Цялото изявление с Аркади Шарков може да прочетете 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР