Има едно сигурно за следващото правителство - то няма да

...
Коментари Харесай

To-do list на правителството

Има едно несъмнено за идващото държавно управление - то няма да е с министър председател Бойко Борисов и най-вероятно няма да е на ГЕРБ. Към момента наподобява най-вероятно идващият кабинет да е длъжностен, назначен от президента. Дори и да се реализира другата, доста по-малка, опция за държавно управление към Слави Трифонов, при тази настройка в Народното събрание то 1) няма да има доста дълъг живот и 2) евентуално ще следва сходна политика със служебния кабинет - решение на настоящи рецесии и ремонт на ГЕРБ и Движение за права и свободи от основните позиции за асимилиране на обществени средства. 1. Промени в основни структури

Да се смени управлението на АПИ - структурата, през която минават най-големите публични поръчки и която подхранва мегакорупцията във властта. Това може да стане мигновено, защото организацията е на послушание на районния министър. Да се стартира мигновен външен одит в организацията за метода, по който са давани последните огромни поръчки. Да се смени управлението на Национална агенция за приходите . Приходната организация има експертиза, само че се употребява за доста политически удари върху неуместни и прошка за любимци. Освен топ управлението бързи промени евентуално ще са нужни и в районните структури. Една от първите задания на новото управление може да е въвеждане на електронно инцидентно систематизиране на проверяваните компании и екипите от данъчни. Да се смени управлението на Държавна фирма " Земеделие " - това ще стане по-бавно, само че е наложително. Фондът разпределя голямо количество пари - по над 2.5 милиарда лева годишно, и е прочут като комфортното място за цялостен пласт от партийни назначения. ДФЗ е една от трите институции, през които минават голям поток от европейски пари, и е добре да се внесе повече бистрота там. Дори преди напускането на Румен Порожанов ДФЗ не беше транспарантна, а от този момент насам фондът е потопен в безмълвие. Принципно структурите, които са сертифицирани за разпределение на европейски пари, каквато е ДФЗ, имат процедура за промяна на управление, която изисква съгласуваност с Европейска комисия. Едноличните решения за унищожаване на управление без утвърждение от Брюксел носят риск от закъснение на разплащания или даже заледяване в най-лошия вид. Ръководството на НКЖИ - третата огромна конструкция за разпределение на европейски пари (над 2 милиарда лева в настоящия период), не може да бъде заменено елементарно, защото през март беше преназначено с конкурс. На първо време може да се назначи пълномощник. Ръководството на стратегия " Конкурентоспособност " е едно от най-слабите в системата на европейските средства. То също може да бъде заменено от отрасловия министър на стопанската система, само че още веднъж минава през договаряния с Европейска комисия. Проблемът е, че съвсем всички помощи за бизнеса, свързани с пандемията, минават през тази стратегия и тя към този момент крета, тъй че спомагателни забавяния може да се окажат избухливи.

2. Прозрачност на всички места

Назначенията на шефове на държавни сдружения да се вършат при действително съревнование. Да се промени правилникът към Закона за ръководство на обществените предприятия - в състезанията за бордове да се разгласяват CV-та, концепции и събеседванията да се излъчват онлайн. Сега устният стадий от състезанията е безусловно засекретен, а точно при него се случва отстраняването на неуместните претенденти. Да се разгласяват данни за всички заеми на държавната ББР над 5 млн. лева Това е значимо да стане с оптимално доста елементи (обезпечения, периоди, лихви, гратисни интервали, обслужване), без да се нарушава законодателството за банковата загадка. Особено внимание би трябвало да се отдели на най-големите експозиции, които са обществено притежание посредством медийни следствия и където може да се допускат и ползи на политически лица. Като е значимо анализът да стъпва и освен на правомерност, а и на целенасоченост на покупко-продажбите. Повече бистрота при концесиите: Публикуване на всички контракти, анекси, платени суми по години, подадени годишни доклади и възможни неустойки за несъблюдение и протоколи от инспекции. Да се задължат органите, предоставящи концесии, да излъчват онлайн подаването на предложения, да се разгласяват офертите или основни параметри от тях, да се разгласява класирането от комисията, както и окончателният контракт. Промяната да обхване освен нормалните процедури на министерства и общини, само че и тези на Министерството на туризма за плажовете, които са по различен закон. По-прозрачна Комисия за защита на конкуренцията. При състояние че няма парламент и комисарите не могат да бъдат заменени, да се сътвори повече бистрота. Например да се излъчват онлайн така наречен открити съвещания по съответните производства, като авансово се разгласи кой проблем по кое време ще се разисква. Да се изнесат елементи по основни контракти, да вземем за пример с " Капш " за тол системата, с " Автомагистрали " и " Монтажи " и за огромни планове като строителството на " Турски поток " през България за близо 3 милиарда лева, за военните машини за сухопътните войски и осъществяването на споразуменията за рационализация на танковете и закупуване на машините за специфичните сили, за държавния мегакомплекс в " София тех парк " (инвестицията е в градеж на няколко здания, в това число 15-етажна, за евентуално 100 млн. лева върху 25 декара), и в случай че е допустимо, да се прекратят. Може също по този начин да се направи обзор на осъществяването на контракта за изтребителите F-16 и да се оповести какви договаряния са водени за спомагателни доставки. Продажбата на държавни парцели да стане по-прозрачна. В момента по-големите обекти се продават от някогашната Агенция за приватизация (сега АППК) без никакъв маркетинг на обектите (като фотоси и детайлна информация), както и от военното министерство.

3. Европейски средства Планът за резистентност и възобновяване

Вицепремиерът Томислав Дончев към този момент разгласи, че ГЕРБ ще отсрочи подаването на проекта за възобновяване от пандемията, по който България ще получи безплатно 12 милиарда лева, в сходство с новата политическа действителност. По правилник той би трябвало да стигне в Брюксел до 31 април. Зам.-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис обаче посочи пред БНР, че България може да се забави, защото и без друго има още работа по настоящия документ.
Капитал - брой 15
Под въпрос е обаче какъв брой дълго може да е това закъснение - длъжностен кабинет и нови избори могат да отсрочат чак за есента завършването на проекта, което ще съвпадне със периодите, в които Европейска комисия желае да стартира да заплаща пари .

Ако приемем, че който и да е на власт желае да постави нови цели и линии за финансиране, а не може да направи това еднолично, т.е. ще би трябвало развой на съвещания, договаряния с Брюксел и така нататък, това ще значи още най-малко няколко месеца. Силно подозрително е, че Европейска комисия ще допусне България да изпрати проект чак в края на годината.

Това ни слага пред две благоприятни условия:
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР