Има една сфера в България, която вече удави във водовъртежа

...
Има една сфера в България, която вече удави във водовъртежа
Коментари Харесай

България: Скандално грозната истина за наркотиците

Има една сфера в България, която към този момент удави във водовъртежа си от безнадеждност хиляди фамилии. Става дума за опиатите и за децата, които протягат ръка към тях. Нека не назоваваме всички наркомани или даже подвластни, някои изтеглят късата съчка и загробват и своя, и живота на фамилиите си. Много други се движат на рисковата граница на опита, което няма безусловно никакво значение, когато се стигне до арест.

Стигнали дъното или устремили се към него, всички тези деца под 18 години имат една обща характерност - те са съумели да доведат околните си до стрес, обезсърчение, тъга. Само едно подозрение стига, с цел да влезе в мозъка на родителя ужасната мисъл, че детето му може да почине ненадейно. И тази мисъл надалеч не е без покритие: не са един или два случаите, в които първата доза предизвиква гибел или доживотна инвалидизация.

Какво направи страната през годините, с цел да помогне на тези фамилии? За да помогне и на себе си в последна сметка, тъй като човек, който е опитал, само че се е отказал и се е върнал в правия път, става напълно редови член на обществото и заплаща налози. Дори стигнал до зависимостта, само че намерил съответна помощ и поддръжка, той изцяло може да се завърне още веднъж към обществото. И да заплаща налози. Данъците се загатват още веднъж, тъй като към този момент става кристално ясно, че страната от друго не се интересува, с изключение на от пари. Нека бъдат тогава пари.

Още в първите дни на 2006-та година тогавашните законотворци трансформираха Наказателен кодекс в частта му за опиатите и отстраниха текста, съгласно който собственик на доза за персонална приложимост не предстои на правосъдно гонене. Аргументът тогава беше напълно популистки - цитираха се някакви майки от Благоевград, които приканиха за тази смяна и Народното събрание, виж ти, незабавно ги чу. Вносител беше Мирослав Севлиевски от Национална движение „Симеон Втори". Хиляди други майки и малцината експерти от цялата страна останаха като попарени, само че запята един път, тази ария не спря макар всичките рационални доводи. Тя направи това, което направи. И което всички, осведомени с тънкостите в тази сфера, чакаха да се случи със свити сърца.

Нищо не е такова, каквото наподобява

Тази смяна подкара към арестите всяко хванато с една цигара марихуана или една доза хероин момче или момиче. В същото време страната отхвърли да вкара наложителното лекуване, признато в други страни, тъй като имало къде да се лекуват. Според Наказателен кодекс, единственото място, където можели да се лекуват посягащите към опиати, е затворническата психиатрия в Ловеч. Там се лекуват хора, психологично заболели. И отново там, на същото място изпратиха човек от Пловдив, който отряза главата на татко си, свари я в тенджера, а с кръвта заля служителите на реда. Е, тъкмо към това място страната насочи съгласно законите си наркозависимите. И това надалеч не е всичко. Наркопазарът реагира на смяната от 2006-та на момента и в Столипиново започнаха да се оферират стаички за 1 лев, където клиентът да си бие хероина във вените. Като резултат още същата година имаше два смъртни случая - откриха студент мъртъв на улицата в Столипиново, а момиче от Асеновград, оповестено за търсене, беше намерено на бунището отново там, на четвъртия ден, откакто бе употребила услугата " стая за 1 лев ".

Другият резултат от популистката и без всякаква мисъл смяна тогава беше отводът от лекуване. Не че доста се оферираше и тогава, само че след въпросната смяна пък стана като табела на главата: " Ела ме арестувай ".

Най-скандалното беше, че тогава поправката бе нанесена откакто химици от лаборатория в Опицвет се измъкнаха от правораздаването, откакто бяха хванати с десетки килограми прекурсори на място. Оказа се, че това било за персонална приложимост.

Днес се предлага арест на възрастен да бъде премълчаван пред околните за 48 часа, а на дете - за 24 часа. Каквито и ангажименти да се вършат, каквито и прецизирания да се визират, ясно е какво следва. Ако у нас се прецизираше каквото и да е, хаосът нямаше да бъде чак толкоз огромен. На това към този момент никой не има вяра.

В тази сфера хаосът е напряко садистичен

Същите тези хиляди фамилии, които от 2006-та година до момента единствено стават от ден на ден и все по- уязвими, ще бъдат подложени на още по-голям стрес. Най-големият. Какво, съгласно вносителите на това предложение, си показват, че мислят фамилиите на наркоманчетата до 18 години, че и повече, когато нямат вести от тях? Не гадайте, мислят си, че са умрели. Идеята за арест им идва по-нататък като избавителен вид. Първо изживяват ужаса. Системният безпорядък в страната е всеобщ, само че тъкмо в тази сфера е напряко садистичен. В момента възрастта на първия опит на опиати е напълно ниска, фешън на пазара са новите дроги, които предизвикват психотични разстройства.

Деца до 18 години няма къде да бъдат лекувани. И не си мислете, че може би някъде ще ги вземат и хайде, дано да опитаме - не, чисто и просто НЯМА къде да бъдат лекувани. На този декор, на фона на цялостния отвод на страната да се погрижи за този значим проблем, в този момент тя се готви да удари като с парен чук хората, които така и така не могат да си поемат въздух. Главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли коментар по тази тематика с думите, че ще изчака измененията да станат факт. И да се откри точния баланс сред ползите на бързото правораздаване и на човешките права. Когато измененията станат факт, да се готвят фамилиите. Полицията най-редовно попълня графата си за арести на наркодилъри с тълпи хлапета, помамили се по бързото благополучие. Така се регистрира. И попарените ще са доста. Дали може тази смяна отново да аргументи гибел като преди? Като нищо. Семействата така и така едвам дишат. Колко му е.

Девет години е бродила полудялата Виола Каравелова със фотографията на брачна половинка си Йосиф Хербст по софийските улици през 20-те и 30-те години на предишния век с въпроса: " Знаете ли къде е мъжът ми? "

Пак ли същото ни чака? /Дойче веле
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР