„Има алтернатива на сегашното управление. От по-сериозните играчи най-значима е

...
„Има алтернатива на сегашното управление. От по-сериозните играчи най-значима е
Коментари Харесай

Предстоящите избори са сред най-важните от началото на прехода

„ Има опция на настоящето ръководство. От по-сериозните играчи най-значима е групировката на Слави Трифонов. Но към тази групировка има доста въпросителни “. Това сподели пред БНР политологът проф. Георги Карасимеонов. Той уточни, че идните парламентарни избори са едни от най-важните от началото на прехода.

„ Имаме два феномена - митингите от предходната година, подкрепени от над 60% от жителите, и за първи път имаме резолюция по тематика корупция от Европейския парламент. Мафиотизирането на страната доближи лимити, които стават по-малко търпими за болшинството българи... Партиите, в случай че не отговорят на българските жители, може да провокират нова вълна от митинги “, разяснява политологът.

„ През тези 10 години на ръководство ГЕРБ сътвори огромна мрежа, обвързвана с държавния уред. Има значима обществена група хора, които са заинтригувани от това ГЕРБ да останат на власт, от това зависи благоденствието на клиентелата на ГЕРБ. Но има и хора, които не виждат опция на ГЕРБ... Очаквах, че по време на митингите ще се образува ново политическо придвижване с нови лица - млади, интелигентни хора, идващи от чужбина. Такъв развой обаче не е елементарен, а въпреки това силите, които претендират да съставляват митингите, не дадоха късмет на тези хора. Това разочарова доста хора, в това число и мен. Не се получи ободряване на политическия живот “, добави проф. Карасимеонов.

Прогнозата на политологът е, че в идващия парламент ГЕРБ ще имат не повече от 75 депутати.

„ Освен в случай че Движение за права и свободи подмолно не ги поддържа, с цел да получат болшинство. Така че остава другата настройка с другите партии, които също не се знае дали ще имат 120 депутати. Третият вид е нищо да не стане, патова обстановка и да се отиде до нови избори “, изложи своите хипотези проф. Карасимеонов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР